Nyhetsarkiv

De vill att tänderna ska bli en del av kroppen

Mia Berg, grundare av Patientperspektiv.

Tandvårdsskadeförbundet och stöd- och aktionsgruppen Patientperspektiv.org har gjort gemensam sak i ett upprop för att även tandskador ska inkluderas i den svenska sjukförsäkringen. 

Det hela startade med att Mia Berg, som grundat Patientperspektiv satte sig ner med Peter Wolter från Tandvårdsskadeförbundet. De bestämde sig för att göra något tillsammans.

Mia Berg har själv råkat ut för en vårdskada i maj 2015. När hon drabbades av njursten fick hon bland annat atropin som hon regerade kraftigt på och fick hjärtstillestånd. Hon ramlade sedan medvetslös i golvet och fick en fraktur vid ögonhålan, slog i näsan hårt och slog även i tänderna i det hårda golvet.  Efter det började en lång resa med återbesök och den byråkrati som det innebär att göra en anmälan om vårdskada.

– Jag har haft som mål med Patientperspektiv, att få bort kostnaderna för återbesök vid en vårdskada. När jag ramlade av britsen i ett medvetslöst tillstånd och slog i mina tänder var det ingen som ville hjälpa mig med tänderna efteråt, fast jag hade ilningar och var helt avdomnad. Jag bad att få träffa en tandläkare, men fick bara nej som svar, eftersom tänderna satt kvar och jag inte hade ett käkbrott. Jag ville göra något för att då tänderna att ingå i sjukvårdsförsäkringen.

Sagt och gjort, just nu driver organisationerna en namninsamling som sedan kommer landa på Gabriel Wikströms bord.

– Vi ska presentera ett enkelt förslag, inför tänder i sjukförsäkringen! Hur kan de vara bortplockade egentligen?

Idag mår Mia Berg bättre och har inga större problem med tänderna.

– Men det man inte vet är vad som händer om tio år, vad som börjar synas som orsakats av fallet. Och då vet jag ju inte vad jag kommer ha för ekonomiska möjligheter att åtgärda det, säger Mia Berg.

Tänderna blir också snabbt en fråga om vem som har råd och vem som inte har råd, påpekar Mia.

– En kompis till mig som är tandsköterska säger att man ser effekterna av det, att människor med en låg inkomst inte söker hjälp för att de inte har råd. Jag brukar citera Tage Erlander som tror jag det var sa att tandvården är oerhört viktig i klasskampen. Dåliga tänder signalerar fattigdom.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera