Nyhet

”De tyckte att jag kunde vila mellan hjärtstoppen”

Trots att hon hade ett fysiskt tungt jobb på en medicinsk akutmottagning där hjärtstopp var vardag blev ST-läkaren Madeleine Liljegren nekad full graviditetspenning de sista två veckorna. ”Du kan sätta dig ner och vila” var motiveringen hon fick.

Det är en hektisk tid för föräldralediga ST-läkaren Madeleine Liljegren. Tredje barnet har nyss anlänt och tiden mellan lämning och hämtning på förskolan av de båda större barnen på två och fyra år går i flygande fläng. Men mer hektisk än arbetssituationen under hennes tid som höggravid med första barnet blir det knappt.

– Då jobbade jag på en medicinsk akutmottagning och det var larm precis hela tiden. Det var även mycket undersökningar där man stod lutad över patienterna – ett väldigt fysiskt tungt jobb helt enkelt. Det uppstod många, nästan lite dråpliga situationer där till och med patienterna frågade mig vad jag gjorde där.

Men beskedet från Försäkringskassan var tydligt – trots att höggravida Madeleine Liljegren jobbade där hon gjorde fanns ingen möjlighet för henne att få gå hem tidigare med full ersättning.

– Jag vet att jag ringde dem flera gånger och försökte förstå varför de inte kunde bevilja mig detta. Det stod klart och tydligt i intyget från min chef att jag hade ett fysiskt tungt jobb på en akutmottagning, men ”du kan sätta dig ner och vila mellan varven” var det svar jag fick. De tyckte alltså att jag kunde vila mellan hjärtstoppen och beviljade mig därför bara graviditetspenning på 75 procent när jag jobbade kliniskt, trots att jag överklagade och argumenterade med dem en hel del kring det här beslutet. Det kändes förfärligt!

Varför det ska vara så svårt för just läkare att få graviditetspenning beviljad är svårt att förstå, anser Madeleine Liljegren.

– Jag jämför med mina vänner och bekanta som jobbar inom vården inom andra professioner och de har aldrig varit med om något sådant här – och inte min dåvarande chef heller. Hon hade jobbat som chef i över 10 år och hade aldrig varit med om något liknande. Försäkringskassan kanske tror att vi läkare går runt i våra vita rockar och delegerar jobb till andra som står för allt det praktiska – men samtidigt har jag ju lämnat tydliga intyg som visar på motsatsen. Det är helt obegripligt. Det handlade om sju ynka arbetsdagar!

Kanske finns det en föreställning hos handläggarna på Försäkringskassan om att läkare är någon form av övermänniskor
 Madeline Liljegren

Kanske finns det en föreställning hos handläggarna på Försäkringskassan om att läkare är någon form av övermänniskor som generellt inte ska ha rätt till den här typen av ersättning, funderar Madeleine Liljegren vidare.

– Jag tänker också på könsaspekten – att just kvinnor minsann inte ska tro att de ska få vara lediga bara för att de är gravida. ”Det är ju ingen sjukdom” är något man kan höra folk säga ibland och – nej, det är det inte – men det är ett medicinskt tillstånd som är väldigt påfrestande för kroppen! Jag hade både en rätt rejäl foglossning och fick ofta blodtrycksfall där på slutet av första graviditeten. Det är inte särskilt patientsäkert med en läkare som behöver sätta sig ner och vila mitt i en akut situation. Det måste ju vem som helst förstå och för mig blir det därför väldigt tydligt att det saknas kompetens hos Försäkringskassan i de här frågorna.

Efter de dåliga erfarenheterna av Försäkringskassan orkade Madeleine Liljegren inte ta striden igen i samband med graviditet nummer två och tre.FOTO: Thomas Carlgren

Flera av Madeleine Liljegrens läkarkollegor har valt att helt undvika att strida med Försäkringskassan och har i stället tagit ut jourkomp, semester eller föräldraledigt i förtid, berättar hon.

–  Men det ska man verkligen inte behöva göra! Det är ju graviditetspenning du har rätt till om din graviditet hindrar dig från att utföra ditt arbete och det finns ett tydligt regelverk för de här situationerna. Det är principiellt viktigt att inte täcka upp för ett skyddsnät som faktiskt finns, anser jag! Jag ska väl inte hålla på och ta av mina semesterdagar för att jag mår dåligt i slutet av min graviditet? Och föräldraledigheten ska ju användas till barnet!
De negativa erfarenheterna från striderna med Försäkringskassan gjorde att Madeleine Liljegren valde att aldrig ansöka om graviditetspenning under sina båda kommande graviditeter.

– Jag hade turen att ha okomplicerade graviditeter där jag har mått förhållandevis bra och jag är en person som verkligen älskar mitt jobb. Så därför ville jag jobba så långt det bara var möjligt. Under andra graviditeten var jag på en neurologiavdelning – så det var hanterbart hela vägen fram.

Under tredje graviditet hade hon sin tjänst på en beroendemottagning och inte heller där upplevde hon några större problem med att jobba på som höggravid.

– Visst, man är ju väldigt trött på slutet eftersom det kan vara lite svårt att sova men jag tyckte ändå att det funkade. Jag hade mitt eget rum där jag kunde sitta ner en stor del av tiden. Flera av mina kollegor och patienter reagerade visserligen och frågade vad jag fortfarande gjorde där. Jag kan hålla med om att det hade kunnat vara skönt att vara ledig de sista tre eller fyra veckorna men min erfarenhet från Försäkringskassan gjorde att jag helt enkelt inte orkade tjafsa och gå igenom den där processen igen. När jag inte ens kunde få det beviljat när jag sprang på larm – hur skulle jag kunna få det nu?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera