Nyhetsarkiv

De ska utreda KI:s hantering av Macchiarini

Det blir Sten Heckscher, tidigare ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen som kommer att leda utredningen. Han har utsetts av KI:s styrelse.

Sten Heckscher är 73 år och har tidigare också varit bland annat president i Kammarrätten i Stockholm, rikspolischef, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, statssekreterare i justitiedepartementet och socialdemokratisk näringsminister under åren 1994-1996. Han har också i nio år varit ordförande i styrelsen för Stockholms universitet.

Heckscher har utsett de två personer som ska utreda ärendet tillsammans med honom. Dessa är författaren Ingrid Carlberg och professorn Carl Gahmberg.

Ingrid Carlberg är 54 år och har jobbat i 20 år som journalist på Dagens Nyheter och även gett ut ett flertal böcker. Carlberg är också vinnare av Augustpriset och har tilldelats Gyldspaden. Hon är medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet och har även varit ledamot i Granskningsnämnden för radio och TV.

Carl Gahmberg är 73 å och professor i biokemi vid Helsingfors universitet. Han är utbildad läkare och en av Finland mest citerade forskare. Han har arbetat i USA och har efter sin pensionering fortsatt att forska vid Helsingfors universitet. Han är också utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera