Nyhetsarkiv

De kämpar för att Aliyya ska få stanna

Bara under helgen har drygt 2000 namnunderskrifter samlats in för att stoppa utvisningen av läkarstudenten Aliyya Haciyeva. ”Det är djupt omänskligt att unga, begåvade människor som vill göra en samhällsinsats kastas ut på det här sättet” säger överläkaren Astrid Seeberger.

Hon är en av många som har engagerat sig i den 23-åriga läkarstudenten Aliyya Haciyevas öde. Överläkaren och docenten Astrid Seeberger har, förutom att fungera som samtalsstöd till den unga kvinnan i den svåra situationen, även varit med och samlat in pengar för att bekosta hennes studier. Efter ett andra utvisningsbeslut gör hon nu sitt bästa för att sätta fokus på fallet bland annat genom att delta i ett riksdagsseminarium om Azerbajdzjan tillsammans med författaren Agneta Pleijel samt ett opinionsmöte på KI Solna.

Aliyya Haciyeva

– Vår förhoppning är att Migrationsverket ska ändra sitt beslut så att hon och hennes familj får stanna  och att de här frågorna återigen diskuteras. Det är så djupt omänskligt att unga begåvade människor som har rotat sig i detta land och som vill stanna och göra en samhällsinsats bara kastas ut på det här sättet, säger hon och berättar  med förtvivlan i rösten om hur Aliyya Haciyevas efter sju år i Sverige nu hotas av utvisning till Azerbajdzjan – ett land som den unga kvinnas föräldrar, båda barnläkare, flydde ifrån. Enligt Migrationsverket har Aliyya, trots sina pågående läkarstudier, inte tillräcklig anknytning till Sverige och utvisas nu tillsammans med sin mamma och sin 18-årige bror.

– Migrationsverket tycker inte att hon har särskilda skäl att få stanna, men då har de inte beaktat att läget i landet har förvärrats. Om hon utvisas kommer hon inte att kunna fortsätta studera. Det finns en hotbild mot oppositionella där man fängslar oskyldiga medborgare av politiska skäl och på andra sätt förtrycker oliktänkande. Kvinnor har det överhuvudtaget väldigt svårt i Azerbajdzjan, men Migrationsverket tar ingen hänsyn alls till detta, säger Astrid Seeberger.

Astrid Seeberger beskriver Aliyya Haciyeva som ”lysande begåvad” – som trots att hon befinner sig i en mycket utsatt och pressad situation hittills har klarat läkarstudierna på KI med bravur.

– Att hon vill bli läkare här i Sverige där vi har en stor läkarbrist – det räknas inte. Vart har humanismen tagit vägen i vårt land? Och förnuftet? Vi har en stor läkarbrist i Sverige, och ändå tänker man utvisa en läkarstudent och en barnläkare. Det är alldeles, alldeles förfärligt, säger Astrid Seeberger.

 

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera