De kämpar för att Aliyya ska få stanna
Bara under helgen har drygt 2000 namnunderskrifter samlats in för att stoppa utvisningen av läkarstudenten Aliyya Haciyeva. ”Det är djupt omänskligt att unga, begåvade människor som vill göra en samhällsinsats kastas ut på det här sättet” säger överläkaren Astrid Seeberger.
Hon är en av många som har engagerat sig i den 23-åriga läkarstudenten Aliyya Haciyevas öde. Överläkaren och docenten Astrid Seeberger har, förutom att fungera som samtalsstöd till den unga kvinnan i den svåra situationen, även varit med och samlat in pengar för att bekosta hennes studier. Efter ett andra utvisningsbeslut gör hon nu sitt bästa för att sätta fokus på fallet bland annat genom att delta i ett riksdagsseminarium om Azerbajdzjan tillsammans med författaren Agneta Pleijel samt ett opinionsmöte på KI Solna.

– Vår förhoppning är att Migrationsverket ska ändra sitt beslut så att hon och hennes familj får stanna och att de här frågorna återigen diskuteras. Det är så djupt omänskligt att unga begåvade människor som har rotat sig i detta land och som vill stanna och göra en samhällsinsats bara kastas ut på det här sättet, säger hon och berättar med förtvivlan i rösten om hur Aliyya Haciyevas efter sju år i Sverige nu hotas av utvisning till Azerbajdzjan – ett land som den unga kvinnas föräldrar, båda barnläkare, flydde ifrån. Enligt Migrationsverket har Aliyya, trots sina pågående läkarstudier, inte tillräcklig anknytning till Sverige och utvisas nu tillsammans med sin mamma och sin 18-årige bror.
– Migrationsverket tycker inte att hon har särskilda skäl att få stanna, men då har de inte beaktat att läget i landet har förvärrats. Om hon utvisas kommer hon inte att kunna fortsätta studera. Det finns en hotbild mot oppositionella där man fängslar oskyldiga medborgare av politiska skäl och på andra sätt förtrycker oliktänkande. Kvinnor har det överhuvudtaget väldigt svårt i Azerbajdzjan, men Migrationsverket tar ingen hänsyn alls till detta, säger Astrid Seeberger.
Astrid Seeberger beskriver Aliyya Haciyeva som ”lysande begåvad” – som trots att hon befinner sig i en mycket utsatt och pressad situation hittills har klarat läkarstudierna på KI med bravur.
– Att hon vill bli läkare här i Sverige där vi har en stor läkarbrist – det räknas inte. Vart har humanismen tagit vägen i vårt land? Och förnuftet? Vi har en stor läkarbrist i Sverige, och ändå tänker man utvisa en läkarstudent och en barnläkare. Det är alldeles, alldeles förfärligt, säger Astrid Seeberger.
Felet är att Migrationsverket möjligen följer regler slaviskt men inte utför sitt uppdrag inom rimlig tid. Sju år är orimligt för att få ett avslag. Har man inte fått besked inom, låt oss säga två eller tre år, har Migrationsverket försuttit sin ”chans” att utvisa. Jag brukar ofta gå på språkkafé och när man hör vilka väntetider de asylsökande har, innan de får ett besked, blir man förfärad! Att man dessutom skickar iväg folk som har varit här i många år, har goda yrkeskunskaper, är självförsörjande, tycker jag är förfärligt. Ofta sker det uppenbarligen pga något minimalt fel som någon arbetsgivare begått. I mitt huvud är det stötande.
Just sådana personer borde få möjlighet att stanna i Sverige, eftersom de kan göra stora insats för samhället. 7 år har de bott i Sverige . Migrationsverket är mycket försenad med sitt beslut. Och varför har de inte rätt att stanna tillsammans med fadern?
Jag tycker att alla som är engagerade i detta borde läsa Hanne Kjöllers analys i Expressen. Visserligen Expressen, men hon fångar det som jag försökte uttrycka. Jag känner mig lite nedslagen av att en så stor del av läkarkåren på detta sätt låter känslorna styra och ägnar sig åt den här typen av opinionsutövning. Vill man påverka så anser i alla fall jag att detta bör göras med mer demokratiska medel med en tydligare logik bakom.
Det är inte helt okomplicerat det här. Det finns många länder i världen där kvinnor har en mycket utsatt situation. Det blir svårt för oss här i Sverige att härbärgera dem alla. Migrationsverket är satta att följa de lagar som finns och de har uppenbart gjort bedömningen att asylskäl saknas. Det är olyckligt att det tar så lång tid att processa ett ärende så man hinner både integreras och påbörja studier. Det borde Sverige och jobba med!
Läkarbristen botas bäst av att vi själva ökar antalet utbildningsplatser. Jag vet att det är dyrt, men det är också mycket dyrt att importera utländska läkare med varierande klinisk och akademisk standard och språkkunskaper. Det tar många år att integreras!
Jag kan inte annat än att tycka synd om flickan, men det är vår utdragna asylprocess som är boven i dramat. Att låta denna familj stanna löser ingenting.
Vem bryr sig om den svensk, säg som exempel 22-åriga Sara från Bollnäs som också är ”lysande begåvad”, men som inte kom in på läkarprogramet, trots mycket goda betyg.
Vad händer med henne? Vänta ännu ett år? Välja annan utbildning? Eller läsa utomlands (Azerbadjan?), med terminsavgifter på 100.000kr…
Bara terminsavgifterna drar iväg till 1.2 miljoner. Lägg därtill ökade studielån pga utlandsstudier. Hela utbildningen kommer att kosta Sara närmare 2 miljoner!
Detta trots att hennes föräldrar/släkt har betalat skatt i generationer!
Surt, kan man tycka… ?
Du får gärna förtydliga din poäng här.
Menar du att Aliyyas rätt att studera är mindre än den för den påhittade Sara bara för att hon haft oturen att födas i ett land i krig? Bara för att Sara dragit den lott som innebär att födas i Sverige, där hennes släktingar haft möjlighet att betala skatt?
Att det svenska skolsystemet är suboptimalt anser jag irrelevant för just denna diskussionen. Situationen är som den är, och det enda vi kan göra är att försöka moterbeta orättvisor i den mån vi kan med de medel vi har.
Poängen borde väl vara tydlig! Jag förstår inte din poäng? Det som är uppenbart är att du är marxist, och det kan jag respektera. Jag har genom åren kommit i kontakt med nazister, fundamentalister och anarkister och min lärdom är att vi alla är olika till sin läggning. Det går inte att göra något åt. I och för sig verkar det höra ungdomen till att vara radikal. Se t ex på Klas Eklund som var KFML (Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna), gick vidare till en utbrytargrupp, MLF (Marxist-leninistisk fraktion), och sen tillbaka till KFML, fast nu med ett r, ”revolutionärerna”. Så anslöt sig Eklund till trotskisterna och började sedan på Handelshögskolan i Stockholm. Han skulle skaffa sig kunskaper om kapitalismen för att kunna ”störta den”. Men han kom på andra tankar, som man lätt gör på Handels, blev socialdemokrat och hamnade i finansdepartementet. Och blev något senare chefsekonom på SEB. En bokstavskombination som gav honom betydligt högre lön än de tidigare… så kan det gå?
Jag har växt upp med solidaritet som ledord. Palme var en företrädare för denna inställning. Om vi ska ta emot din kursare MÅSTE vi göra lika med hela världens 7 miljarder medborgare. INGA UNDANTAG. Begåvade unga kvinnor borde uppgå till åtminstone 2%, de som vill komma hit säkert hälften av dessa. Eftersom majoriteten av alla länder på jorden misslyckats med att skapa attraktiva förhållanden för sina medborgare, så vill väl hälften av dessa vilja komma hit. Hälftan 1% av7 miljarder blir ca 45 miljoner. Tycker du att det låter rimligt? Jag vill inte betala skatt för det kalaset. Kanske du?
Bra kommentar ”ännu en som får åka utomlands”. Marxister, nazister, religiösa fundamentalister är alla samma skrot och korn och det är bra att vi påminner varandra om det.
Amanda: Hur tänker du att vi ska göra då? Ska vi lotta ut våra svenska utbildningsplatser över hela jorden? Låter snarlikt Miljöpartiets tidigare förslag, bara mer extremt. Vi närmar oss en ny form av marxism/kommunism här. En som omfattar hela jorden. Är det dit du vill komma?
Tänkte bara säga att läkarplatserna inte lottas ut, om den påhittade sara inte kom in hade isåfall aliyya bättre betyg, bättre HP-resultat eller var bättre på prov-intervju intagningen. Jag sökte in i 2 1/2 år innan jag kom in, jag hade också bra betyg men som inte räckte. Då spelar det ingen roll om det var en annan svensk med skattebetalande föräldrar som kom in ”istället för mig” eller en tjej som flytt för sitt liv från ett annat land. De hade båda tagit plats före mig för att de var bättre än mig, inget annat!
Om hon åker hem kan hon ansöka om uppehållstillstånd för högskolestudier i Sverige, det tar 1-2 månader.
Migrationsverket har väl till uppgift att följa de lagar och tidigare rättsfall som finns. Jag är själv inte helt insatt i dessa så jag undviker att ta ställning i frågan. Man kan tycka att det är olyckligt att dessa personer ej får asyl, men är ”begåvning” verkligen att anse som ett asylskäl?
Höga betyg har inget med saken att göra. De lagar som finns äska gälla vara sig man är läkarstudent eller inte. Bara synd att familjen inte respekterar de beslut de fått och åter kommer gå under jorden i väntan på att preskriptionstiden går ut på ny. Något allvarligt fel med systemet när detta är möjligt. Förläng preskriptionstiden och gör de omöjligt söka igen och igen.
Jag förstår din synpunkt, ST-läkare – jag har reflekterat liknande kring huruvida man skulle sätta människovärdet på spel genom att i synnerhet trycka på Aliyyas begåvning som skäl till varför hon bör få stanna.
I min mening har situationen större vidd än så. Vi talar om en familj som rotat sig i Sverige, där fadern nyss fått sin läkarexamen vidimerad av Socialstyrelsen och där både dotter och son visat sådan viljestyrka och ambition att de tagit sig så långt man möjligen kan nå akademiskt i deras ringa ålder. Det tyder på en enorm vilja att få stanna och bidra till det svenska samhället, varför migrationsverkets motivering om att familjen inte anses ”tillräckligt anpassade” inte håller.
Till det kommer det paradoxala i att vi har en vård i kris där läkarbristen försöker plåstras ihop med stafettläkare och orimliga arbetstider för både läkare och sjuksköterskor – och då väljer vi att utvisa en av de få talanger vi har? En av de få studenter som håller måttet (för att ge lite perspektiv – för att komma in på betyg på läkarlinjen måste man året då vi ansökte haft A i alla ämnen på gymnasiets naturvetenskapliga linje, förutom i ett ämne, där man kunde få lov att ha haft ett B) – henne väljer vi att skicka härifrån, till ett land där hon inte har möjlighet att fortsätta sina studier?
Summa summarum blir det inte en fråga om Aliyyas begåvning enbart. Det blir en fråga om humanitet i grund och botten, och om vilka uppoffringar av talang och kunskap samhället är beredd att riskera i en tid då kvaliteten av vården riskerar att dala.
Det är inte ”begåvning” som anges som asylskäl. Det är den rådande hotbilden mot alla som ej håller med regimen där. Det är risken för tortyr och fängslande som är asylskälen. Det är dessa som Migrationsverket har förbisett i det här fallet, vilket är djupt olyckligt för alla inblandande.
Självklart är begåvning inte ett asylskäl. Att Aliyya och hennes bror har bott i Sverige sedan de var barn, att beslutet skulle splittra hennes familj, och att de riskerar förföljelse om de utvisas är däremot det.