De bästa sjukhusen i USA leds av läkare
Det fristående forskningsinstitutet IZA (Institute for the Study of Labor) presenterade i somras ett ”discussion paper” med titeln Physician-Leaders and Hospital Performance: Is There an Association? Texten bygger på en analys av amerikanska sjukhus som rankats som topp 100 inom cancer, matsmältningsorganens sjukdomar och hjärtsjukdomar/hjärtkirurgi.
Rankningen bygger på ett kvalitetsindex – Index of Hospital Quality (IHQ), som baseras på en rad kriterier inom huvudområdena struktur, resultat och process – till exempel patientvolym, tillgång till traumacenter, patientsäkerhet och riskjusterad mortalitet.
Högst andel läkare som högsta chef hade de sjukhus som räknades som ledande på cancerområdet, där 51 av de 100 topprankade sjukhusen hade en läkare som chef år 2009. Bland de 100 bästa sjukhusen inom området matsmältningsorganens sjukdomar hade 34 av 100 en läkare som högsta chef, och på området hjärta/hjärtkirurgi vad det 37 av 100.
US News and World Report, som publicerar IHQ-rankningen, gör även ett urval av USA:s mest framstående sjukhus i en ”Honor Roll”. Urvalet för denna lista görs bland sjukhus som är topprankade inom minst sex av 16 specialitetsområden som omfattas av IHQ. Till de sjukhus som klassas som de mest framstående hör exempelvis Johns Hopkins, Massachusetts General Hospital och Mayo Clinic.
Av de 21 sjukhus som år 2009 lyckades kvalificera sig som de mest framstående (”Honor Roll”) hade 16 läkare som högsta chefer.
Rapportens författare Amanda H. Goodall skriver i den avslutande diskussionen att det är svårt att dra slutsatser om orsak och verkan. Presterar sjukhus bättre när en läkare är högsta chef, eller söker bra sjukhus aktivt läkare som chefer för att ytterligare förbättra sjukhusets status? Goodall citerar en tidigare studie av Falcone & Satiani* som argumenterar för att läkare som är chefer kan fungera som förebilder för övrig medicinsk personal och att de också har lättare att attrahera toppkrafter till sina sjukhus.
* Falcone, B.E., & Satiani, B. (2008). Physician as hospital chief executive officer. Vascular and Endovascular Surgery, 42: 88-94