Nyhetsarkiv

Datorspel ska ge högre vårdkvalitet

Hur ska man undvika flaskhalsar vid transporter på Nya Karolinska? Den frågan och många fler  jobbar just nu ett forskarteam med för fullt – med ett datorspel till hjälp.

Sebastiaan Meijer är professor i ämnet vårdlogistik vid KTH och arbetar där i en forskargrupp på tolv personer. Tillsammans ska de lösa de många utmaningarna som Nya Karolinska står inför, bland annat genom att hantera det faktum att det är dyrt att låta patienter ligga på högspecialiserade sjukhus samtidigt som det är brist på kapacitet inom hemvården. För att få ihop helheten och kunna ta hänsyn till alla parametrar jobbar man på ett helt nytt sätt – med avancerade simuleringar i spelmotorn Unity som i grunden bygger på samma teknik som mobilspelet Angry birds.

– Det finns många forskare som jobbar med simuleringar, men oftast handlar dessa endast om de tekniska aspekterna av ett system alternativt människors beteende. Detta räcker inte om du vill förbättra system där människor har kontroll över teknik och fattar beslut som baseras på stort kunnande och expertkompetens. NKS innebär också stora förändringar, exempelvis när det gäller balansen mellan sjukhuset, hemvården, äldreboenden och andra intressenter. Logistik är inte bara flödet av patienter, det kan också handla om pengaflöden och information. Alla flöden behöver vara ihopkopplade för att ge bra vård och omsorg, säger Sebastiaan Meijer i ett pressmeddelande.

Men det är inte bara spelmotorn Unity som används i forskningsarbetet. Gamla hederliga brädspel och andra tekniker förekommer också beroende på vad forskarna vill uppnå.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera