Danska forskare: Lean skapar stress och utmattning
De danska forskarna har i projektet ”Stress, nya ledningsformer och intervention – gränslöst arbete i offentliga organisationer”, kartlagt vilka konsekvenser nya ledningsformer har fått, inom bland annat hälso- och sjukvård samt kommunala förvaltningar.
På sajten Suntliv.nu som publicerar artiklar om arbetsmiljö- och hälsofrämjande arbete på arbetsplatser i kommuner och landsting, har man sammanfattat de danska forskarnas slutsatser.
Resultatlön ökar risken
De danska forskarna menar att det finns mycket få undersökningar som visar vilka sociala och kulturella konsekvenser Lean får i en offentlig organisation och att en rad sätt att leda och organisera arbetet har lett till en rad konflikter och dilemman som inverkar på arbetsmiljön.
I Danmark får fler och fler offentliga chefer resultatlön, vilket innebär höga förväntningar och krav på vad varje anställd ska åstadkomma. En konsekvens är att många anställda har svårt att uppmärksamma sina chefer på en alltför tung arbetsbelastning. Utvägen blir istället arbete på fritiden eller sjukskrivning.
I Danmark har Lean-konceptet blivit en del av de nya ledningsverktygen i syfte att effektivisera och optimera arbetat; med hjälp av Lean har man velat minimera spilltiden och frigöra tid för kärnuppgifterna. Vissa medarbetare liknar Lean vid ett religiöst projekt.
Skapar en känsla av att aldrig kunna vara nöjd
Det forskningen visar är att medarbetare stressas av kraven på effektiviseringar och ständiga förbättringar; det skapar frustrationer att gå med en ständig gnagande känsla av att aldrig vara bra nog och att inte räcka till.
I det moderna ledarskapstänkandet betraktas inte sällan anställdas upplevelser av stress som en bristande förmåga att effektivt använda sina resurser. Men, menar forskarna, man bör istället se stress som ett symtom på ”ett olämpligt sätt att organisera arbetet”.
”Få chefer förstår Lean”
”A fool with a tool is still a fool”.
Så kommenterar Jonas Leo, förespråkare för Lean, överläkare och flödesägare i akut kirurgi på Capio S:t Görans sjukhus, den danska undersökningen.
– Det sägs att cirka 80 procent av alla Leantransformationer i USA misslyckas. Sverige och Danmark riskerar att gå samma väg på grund av att man inte förstått innebörden av Toyotas systemtänkande, som består av två delar, kontinuerliga förbättringar och respekt för individen.
Problemet är att den andra delen ofta försummas, vilket leder till att vi får icke-mänskliga resultat, något som de danska forskarna pekar på, säger Jonas Leo.
– Som det är idag är det få chefer och ledare som själva blivit coachade i Leans systemtänkande där respekt för individen är en viktig del. De är ofta utbildade i ett mer Tayloristiskt ”uppifrån och ned-ledarskap”, som inte är det coachande och utvecklande ledarskap som krävs i Lean, säger Jonas Leo.
– Den största utmaningen av alla, är att visa sina medarbetare respekt genom att skapa förutsättningar, det vill säga tid för att kunna bedriva förbättringsarbete som en del av den dagliga verksamheten.
Detta är några grunder som är mycket ovanliga i dagens sjukvård, menar han.
Det är oerhört viktigt för medarbetaren att kunna mäta resultatet, för att eliminera stress. Lean är en resurskrävande metodik, vilket verksamhetsledningen måste bli varse. Jämför med BPMS (Business Process Management Suite) där du skapar samma utgångsläge för en processoptimering på 3 dagar som det tar 30 dagar att göra i Lean. Skillnaden är dock att BPMS samtidigt skapar verktyget för mätningen, så att stress uteblir. Effektivitet är inte att jobba mer. Effektivitet är att göra rätt saker, vid rätt tillfälle, med rätt resurser, på rätt tid och med rätt information. Det är detta vi kan skapa med Lean och BPMS och därmed eliminera resursslöseri, dubbelarbete, omotiverade medarbetare i ogynnsamma grupper osv.
Att ändra beteende kräver att framgången går att mäta. Exempelvis att ändra ett e-postbeteende (utifrån min rekommendation) frigör direkt kanske 120 timmar för en grupp, vilket skapar framgång – inte bara för individ och grupp – utan för hela verksamheten.