Nyhetsarkiv

Karin Båtelson: ”Dåligt betyg åt landstingen att staten måste pytsa ut pengar på detta sätt”

Att regeringen skjuter till 200 nya miljoner till landstingen är visserligen välkommet, men samtidigt ett dåligt betyg till landstingen. Det anser Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna. – Det krävs ett mycket större arbete, säger hon.

Regeringen skjuter i år till ytterligare 570 miljoner till vården, varav 200 nya miljoner kronor till landstingen. Det stod klart när finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten på måndagen.

Tanken med miljonerna till landstingen är att de ska göra det möjligt att behålla eller anställa bristkompetenser inom vården. Det kan exempelvis röra sig om personer som är på väg att går i pension och som man kan få att jobba vidare. Pengarna ska enligt regeringens pressmeddelande fördelas i samråd med SKL till alla landsting utifrån befolkningsmängd. Medlen kan landstingen exempelvis använda till mobila team i primärvården och till förstärkning under sommaren.

Tio miljoner ska i sin tur läggas på att snabbt validera utländska examina.

Karin Båtelson, ordförande, Sjukhusläkarna, välkomnar satsningen, men tycker samtidigt att den i sig är ett tecken på dåligt betyg åt landstingen.

– Det är landstingen som är ansvariga för att regeringen behöver pytsa ut pengar på det här sättet, med risk för att pengarna lätt hamnar fel. Samtidigt måste göra något inför sommaren och det är bra att man förstår det, säger Karin Båtelson till Sjukhusläkaren.

Men ett mycket större arbete krävs, hela strukturen måste ändras, menar hon.

– För att slippa behöva ta till akutåtgärder bör man se över faktiska förhållanden i vården så att man får fast, erfaren personal som stannar kvar och som vill utvecklas. Man behöver titta över löneutveckling, arbetstider, fortbildning, alltså ta hand om sin personal på annat sätt, säger Karin Båtelson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera