”Dålig reklam för en doktor att själv bli sjuk”

En utbränd psykiatriker som får vård av sina kollegor – kan det bli mer komplicerat?

Pia Dellson har lagt skulden och skammen på hyllan och skrivit en bok om upplevelsen.

– Det som hände var att jag jag skulle gå och hämta ett par strumpor på nyårs­afton för två år sedan. Det var fest på gång och en massa förberedelser. Plötsligt tog det bara stopp. Jag kunde ingenting längre. Min man fick bädda ner mig.

Läkaren inom Pia Dellson satte stopp för eventuella försök att söka sjukvård akut en nyårsafton. Inte förrän efter helgerna gick hon med på att kontakta vårdcentralen.
I läkarmötet som följde kände sig Pia Dellson oerhört professionellt bemött. Hon beskriver hur läkaren med vänlig stämma förklarade att hon hade utmatt­ningssyndrom, behövde sova och att hon skulle bli bra igen. Men rollen som patient var ändå ny och förvirrande.

– Jag jobbar ju med det här. Jag föreläser om hur man håller svåra samtal och hur man tar hand om sig själv så man inte blir utbränd. Nu kändes allting helt bakvänt. Att bli kroppsundersökt var som att dansa men inte vara den som för.

Under sjukskrivningsperioden som följde befann sig Pia Delsson stora delar av tiden i ett mörkt rum. Hjärnan tålde inga intryck och tankarna snurrade. Hon kände att hon var på väg att bli tokig, men hittade efter hand en egen lösning.

– Jag skrev ner de jobbiga tankarna på små lappar. Det blev ett slags skrivterapi. När jag började bli frisk pusslade jag ihop dem och tänkte att det här är något som andra kan känna igen.

Anteckningarna fogades samman till nyutgivna boken ”Väggen”, där Pia Dellson öppenhjärtigt beskriver många av de svårigheter hon tampades med under sin sjukdomsperiod.

– Jag har känt extrema mängder skuld och skam. Det hade jag inte förväntat mig eftersom jag är en person som inte är speciellt benägen till det annars. Men inte för att jag hade en psykiatrisk diagnos utan för att det gick så mycket upp och ner. Ena dagen kändes det som att jag hade kunnat gå och jobba men nästa var jag utslagen igen. Det är en problematik som jag känner väl igen från mina egna patienter.

Annars var hon väldigt nöjd i rollen som patient, berättar Pia Dellson. Endast ett recept skrev hon ut till sig själv.

– Det var när jag inte kunde sova. Då kom jag på att vissa av mina patienter hade blivit hjälpta av Propavan som tillägg och då kunde jag inte låta bli att prova.
Vilka fördelar hade du som psykiatriker i rollen som patient?

– Jag kunde snabbt identifiera vad som var symtom och inte blanda ihop det med min karaktär, något som annars är lätt att göra i en sådan situation.

Vilka var de främsta svårigheterna?

– Det är ju extremt dålig reklam för en doktor att själv bli sjuk. Det är lätt att känna sig diskvalificerad som läkare. Det finns också ett slags över­människaideal på många sjukhus som har ansamlats under århundraden. Man ska vara den där klippan som det går att lita på. Jag funderade hemskt mycket på det – varför klarade jag inte det som så många andra klarar?

Vad var det som gjorde att du upplevde dina kollegor som så kompetenta i bemötandet av dig?

– De sa så basala saker och i den situationen var det precis vad jag behövde. De behandlade mig helt och hållet som patient och inte som läkare.

På vilket sätt har upplevelsen gjort dig till en bättre läkare?

– En konkret sak har jag förändrat och det är när jag själv stöter på och behöver sjukskriva utbrända personer. Då vet jag att det inte är någon idé att fjutta med sjukskrivningsperioden. Det här är inte något som går över på en månad.

– Jag förstår det också inifrån på ett annat sätt. När en patient med utmatt­ningssymptom berättar om sin upplevelse av att inte klara av att gå på fest kan jag säga ”ok, så du menar att hjärnan inte klarar av när mer än en person pratar åt gången”. Patienterna undrar hur jag kan beskriva så på pricken och då brukar jag säga att jag har egen erfarenhet.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04