Dalarnas helikopter ger bättre vård i norra Värmland

När den omdebatterade ambulanshelikoptern i Dalarna nu är verksam i Mora förbättrar det även akutberedskapen för sjuka och skadade personer i norra Värmland. Det skriver landstinget i Värmland i ett pressmeddelande.

Ett avtal om gränslös utkallning som Landstinget i  Värmland ingått med alla omgivande landsting och regioner som har egen tillgång till ambulanshelikopter påverkas patientsäkerheten på ett positivt sätt ju fler ambulanshelikoptrar som tas i drift.

”För oss har det hela tiden varit självklart att det är den mest sjukes behov som styr vilka uppdrag vi ska flyga på, oavsett om patienten befinner sig i Dalarna eller Värmland. Att vi nu har vår helikopter i operativ drift gör att vi i praktiken kan leva upp till avtalet mellan landstingen” säger Tomas Riman, divisionschef kirurgiska specialiteter inom Landstinget Dalarna.

Den ambulanshelikopter som finns i Mora är inköpt efter en upphandling som Landstinget Dalarna och Landstinget i Värmland gjort gemensamt. Det är därför identiska helikoptrar med samma bemanning som finns i de båda landstingen.

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor