Nyhetsarkiv

”Dags att ta igen förlorad tid”

Efter många år och flera bakslag kom beskedet från Socialstyrelsen den 20 april: förslaget om att göra akutsjukvård till en egen basspecialitet.

När Sjukhusläkaren år 2004 skrev om akutläkarspecialitetens första trevande steg på Södersjukhuset var Pia Malm­qvist en av de få läkare som fanns kvar i akutläkarsatsningen. Motstånd från läkarkolleger, osäkerhet kring specialitetens framtid och utbildningssituationen hade då lett till många avhopp.

– Motståndet mot akutläkarsatsningen var då ytterst uttalat. Vi var kraftigt ifrågasatta, berättar Pia Malmqvist.

Trots den kraftiga motvinden fortsatte Pia Malmqvist, som sedan tidigare var specialist i allmänkirurgi, sin ST i akutsjukvård på Södersjukhuset och blev färdig akutläkarspecialist 2007.

Emigrerade till Australien

För att få den fulla bredden i kompetensen, för att kunna hantera alla typer av akuta patienter åkte Pia Malmqvist till Australien och jobbade ett år på en utbildningsposition.

– Sedan kom jag hem och arbetade som överläkare på akuten på Södersjukhuset. Men jag insåg att jag tappade kompetens varje dag, till exempel vad gäller barn, ögon, öron och gyn. I Sverige får vi inte möta den blandning av patienter som finns i ett etablerat akutläkarsystem.

Under 2011 sökte sig Pia Malmqvist till sjukhuset Royal Infirmary i Leciester, England, dels för att hålla uppe sin egen kompetens och dels för att utveckla en utbytesmöjlighet för svenska akutläkare att komma och arbeta i ett etablerat akutläkarsystem.

– Det fungerade för mig, eftersom jag arbetat i Australien. Men det var en tuff resa för den svenska akutläkare som kom efter mig på en utbildningsposition. En akutläkarspecialist utbildad i Sverige behärskar inte alla de moment man förväntar sig att en akutläkare kan i ett etablerat system och klarar inte att gå in i en position på ett sådant sjukhus.

Sju förlorade år

– Beslutet om tilläggspecialitet 2006 har inneburit att svenska akutläkare tvingats slösa sju år på att göra fel saker. De har gått på avdelningen, istället för att intubera.

Pia Malmqvist betraktar dagens svenskutbildade akutläkare som ”intermediära specialister”.

För att kunna fungera fullt ut i ett helt genomfört akutläkarsystem behövs en betydligt bredare utbildning. En viktig del i den är pediatrisk akutsjukvård, vilket Pia Malmqvist själv vill kunna bidra till i sitt nuvarande arbete som sektionschef för akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Jag håller på att bygga upp en akutläkarorganisation här och hoppas kunna erbjuda utbildningsplatser för akutläkare i hela Stockholms län, kanske för hela Sverige.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera