Nyhetsarkiv

Chockartat långa väntetider kom ut av misstag

75, 70 eller 60 veckors väntan på en operation – under sommaren låg landstingens förväntade väntetider på diverse ingrepp tillgängliga på SKL:s hemsida. Men det hela var ett misstag, meddelar SKL – som nu har ersatt landstingens dystra uppskattningar med ”13 veckor eller längre” i alla landsting som inte lever upp till vårdgarantin.

– Vårt uppdrag är att visa statistik kring vårdgarantiuppfyllelse och den är 90 dagar. Därför har vi sedan 2007 endast redovisat väntetiderna i intervall där 13 veckor eller längre är det högsta, säger Helene Ellström som är hand­läggare på SKL, när Sjukhusläkaren ringer upp henne för att fråga varför väntetiderna efter kartläggningen plötsligt har kortats så drastiskt.

Under sommaren skedde ett missförstånd där de som publicerar väntetiderna på hemsidan lät väntetider som var längre än det angivna tidsintervallet ”13 veckor eller längre” ligga ute, berättar hon.

– När vi blev varse det agerade vi blixtsnabbt och tog bort informationen från hemsidan, säger Helene Ellström.

Men stämmer de siffror som Sjukhusläkaren trots allt tog del av under sommarmånaderna?

– Att du såg att det var 75 veckors väntan i något landsting var ett misstag som vi har justerat bort. Vårt uppdrag är bara att visa vårdgarantiuppfyllelse.

Men var siffran felaktig?

– Det är landstingen som har rapporterat in siffran själva, så det får du ringa och fråga dem.

Sjukhusläkaren kontaktar Ingela Pirttilä som är kontaktperson för väntetider i vården i Västernorrlands län, det landsting som rapporterade in de allra längsta förväntade väntetiderna under sommarmånaderna. Hon  förklarar  hur inrapporteringen av de förväntade väntetiderna till SKL går till hos dem.

– Enhetscheferna är de som är ansvariga för att lägga in de förväntade väntetiderna i databasen som laddar upp informationen till SKL. Antingen gör det de själva eller också har de direktdelegerat uppgiften till någon annan i verksamheten, säger hon och berättar att det har pågått en ombyggnation av operationssalarna under sommaren, något som kan ha bidragit till att de förväntade väntetiderna som rapporterades då kan ha varit något längre än vanligt.

Men väntetiden ”70 veckor eller längre” på en höftprotes som vi tog del av under sommaren är trots allt beräknad utifrån en situation som ni faktiskt hade då?

– 70 veckor låter otroligt långt men någon på ortopeden måste ha bekräknat och skrivit in den. Siffrorna rapporteras löpande och de stämmer ju. Om ingen har uppdaterat informationen så hänger den senast inmatade siffran automatiskt med. Den ligger då kvar i databasen och rapporteras över till SKL nästa vecka också om ingen justerar den.

Men bara så jag har förstått dig rätt – siffran kan inte vara tagen ur luften utan har beräknats och rapporterats in av enhetschefen på ortopeden?

– Det är helt korrekt uppfattat.

Men det var inte bara Västernorrlands långa väntetider som låg ute på nätet i detaljerad form under sommaren.

Även Västerbotten redovisade extremt långa kötider för en rad ingrepp den 17 juni. (Se tabellen nedan)

Och Sjukhusläkaren kunde även konstatera  en rad långa väntetider i sydligare och större landsting och regioner som Västra Götaland, Region Skåne och Västmanland med flera, som när vi skulle uppdatera vår undersökning var ersatta med ”13 veckor eller längre” av SKL.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera