Nyhetsarkiv

Chickenracet i full gång för att komma åt kömiljarden

Sista december står det klart vilka landsting som får extra klirr i kassan. I halvtid, september-oktober, klarade bara tre landsting att operera minst 80 procent av de som stod på väntelistan inom 90 dagar.

Så nu gäller det för många landsting att med alla medel sätta in en slutspurt om det ska bli några pengar. En del ligger riktigt långt efter.

Spelreglerna är utformade så att 337,5 miljoner kr fördelas på de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna behandling/operation inom 90 dagar. De som klarar 90 procent får även dela på en bonuspott på 37,5 miljoner kronor.

Samma sak gäller för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök hos specialist inom 90 dagar, som får dela på 337,5 miljoner kr.

Även här finns en bonuspott på 37,5 miljoner kr.

De som inte klarar kraven får inga pengar alls.

Så det kan vara värt en chansning att ”köpa sig” vård, för går det dåligt för de andra landstingen kan det bli riktigt stora summor för de få som uppfyller kraven.

Fotnot: Pengarna fördelas utifrån ett genomsnitt av månaderna september-december 2010, där varje månad räknas för sig. Sista december läggs de fyra månadssiffrorma ihop och delas på fyra. Då ska landstinget ha klarat att ”ta hand om” i genomsnitt ”80 procent av patienterma inom vårdgarantitiden för at få del av kömiljarden.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera