Nyhetsarkiv

Hon ska leda utredning om Macchiarini

Karolinskas egen chefläkare, professor Nina Nelson Follin kommer att leda den utredning som Karolinska Universitetssjukhuset kommer göra angående kirurgen Paolo Machiarinis luftstrupsoperationer. 

Utöver sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter ingå i utredningen. Dessa kommer utses inom kort. Operationerna granskas också i en pågående polisutredning.

”De uppgifter som framförts gör att vi vill granska noga hur detta har hanterats. Det är viktigt för patienter, medarbetare och uppdragsgivare, liksom för  allmänheten, att vi utreder saken grundligt.” säger Nina Nelson Follin i ett pressmeddelande.

– I det aktuella fallet på Karolinska är det av största vikt att det hela benas upp steg för steg för att inte skada anseendet ytterligare, menar Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna.

– Det blir en enorm skadeverkan att man inom en så väl ansedd institution har låtit den här typen av saker passera ogranskat. Man ska kritiseras på de punkter där fel begåtts. Sen återstår att åtgärda både regelverk och kultur så att det inte händer igen, säger hon.

När nyhetsbyrån TT ställer frågan varför en oberoende utredning inte tillsätts svarar Nelson Follin att hennes lojalitet ligger hos patienterna.

” Det här är ett uppdrag som jag fått av sjukhusdirektören och utredningen kommer att ha ett betydande inslag av externa experter” fortsätter hon.

Nina Nelson Follin, som tidigare varit kvalitetsdirektör vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskningsdirektör i Region Östergötland, har varit chefläkare vid Karolinska sedan mars 2015 och var alltså inte anställd när operationerna gjordes.

Utredningen har som mål att klarlägga omständigheterna och vilka överväganden som gjordes i samband med att tre patienter fick syntetiska, stamscellsbeklädda luftstrupar inopererade 2011 och 2012. Frågorna som handlar om Paolo Macchiarinis vetenskapliga verksamhet utreds vid Karolinska Institutet.

Bo Risberg, som är professor emeritus i kirurgi säger till TT att han inte förstår varför Karolinska utreder sig själva.

”Det är bara snuskigt att de ska utreda sig själva, det liknar ju ingenting” säger han till TT.

”Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar. Regeringen måste gå in och rädda vårt stolta regalskepp Karolinska genom att lyfta ut alla i ledningarna för både sjukhuset och institutet” säger Risberg till TT.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera