Nyhetsarkiv

Chefen la locket på efter kritik mot överbeläggningar

Efter en tung jul- och nyårshelg med många överbeläggningar på Akademiska sjukhuset gick Stefan Branth, läkare på akutmottagningen, ut i medierna och beskrev det ansträngda läget. Han beskrev hur läkarna fått dammsuga sjukhuset efter varenda tillgänglig plats, och fått lägga patienter i skrubbar.

Kort därefter blev Branth inkallad till akutdivisionens chef, Ulf Hansson. Efter mötet deklarerade Hansson till lokaltidningen UNT: ”Vi har bestämt att jag är sjukhusets talesman i frågor som rör överbeläggningar. Det har vi meddelat Stefan Branth.” Efter mötet har Branth besvarat mediernas frågor med ”inga kommentarer”.

Sjukhuset gick även ut med ett pressmeddelande där chefsläkaren hävdade att platsbristen ”är under kontroll” och dementerade att patienter placerats i skrubbar och korridorer.

Anna Rask-Andersen, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, är upprörd över att locket lagts på i diskussionen om överbeläggningarna. Dessutom är sjukhusledningens uppgifter fel, menar hon:

– Jag var själv ute på skyddsrond på sjukhuset i går, och personalen visade mig var patienter legat under de aktuella dagarna, i korridoren, i ett duschrum och i ett före detta patientrum som gjorts om till förråd. Jag tror att chefsläkaren inte har fått rätt uppgifter.

Läkarföreningen planerar nu ett gemensamt uttalande tillsammans med andra fack på sjukhuset. Anna Rask-Andersen överväger också att JO-anmäla ingripandet mot Stefan Branth.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera