Nyhetsarkiv

Carolina valde operation i Tyskland före kö i Sverige

Carolina Norell hade stora problem av sin övervikt. Med sina 186 kg led hon av sömnapné, depression, ledvärk och ofrivillig barnlöshet. Hon var ständigt sjukskriven.

Det hände att hon inte orkade lämna lägenheten på flera dagar. Men med sikte på operation och med stöd av dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset lyckades hon under ett år gå ned 26 kilo. Då kom beskedet att hon måste vänta minst två år innan hon kunde bli opererad.

Men Carolina nöjde sig inte med beskedet. Det var nu eller aldrig, hon kände att kroppen tog stryk av övervikten och hon vågade helt enkelt inte vänta längre.

Hittade en utväg av en slump

– Jag surfade runt på nätet och hittade företaget Fecit EU Care som på sin hemsida beskrev möjligheten till snabb operation i Tyskland med ersättning från Försäkringskassan. Carolina tyckte det verkade skumt och kollade att företaget verkligen existerade, betalade skatt och inte var några lycksökare. Hon frågade personalen på Sahlgrenska men ingen visste något om operationer utomlands.

Förstod inte Försäkringskassan

– Jag gick in på Försäkringskassans hemsida för att se om det stod något om vilken vård vi har rätt till inom EU men jag förstod ingenting, berättar Carolina.

När hon fått klart för sig att Fecit EU Care var ett seriöst företag som kunde allt om vilka regler som gäller för sjukvård inom EU, bestämde hon sig för att satsa på operation i Tyskland.

– Jag blev oerhört väl omhändertagen och företaget ordnade allt i detalj, alla kontakter med sjukvården i Tyskland, resa och journaler. De kontaktade också Försäkringskassan och försäkrade sig om att jag skulle få ersättning för mina utlägg, berättade hon.

Börjat ett nytt jobb

Operationen genomfördes för nästan exakt ett år sedan vid Universitetssjukhuset i Frankfurt am Main och Carolina tillbringade totalt fem dagar på sjukhuset. Idag har hon gått ned 60 kilo, ledvärken är borta, hon mår bra och har just börjat ett nytt jobb som miljöinformatör.

– Om jag jämför med svensk sjukvård så fungerade det väldigt bra, säger Carolina.

Operationen genomfördes på en privat avdelning på Universitetssjukhuset och chefnarkosläkaren närvarade eftersom det handlade om en betald privatoperation.

– Jag kollades väldigt noggrann före operationen och jag fick för säkerhets skull stanna ett dygn på IVAavdelningen efteråt, berättar hon.

Innan hon åkte tillbaka till Sverige fick hon en noggrann genomgång med en dietist om hur hon skulle äta efter operationen.

– Det tyska sjukhuset planerade in en kontroll efter tre månader men jag har valt att vända mig till Sahlgrenska för efterkontroll eftersom det är enklare.

Sjukvårdspersonalen här hemma har varit väldigt intresserade och nyfiken på den vård jag fick i Tyskland. Ingen har uttryck något negativ om att jag valde att operera mig utomlands, säger Carolina Norell.

Resan hem efter operationen gick också väldigt smidigt berättar Carolina.

– Jag kördes till en specialgate för att slippa gå så långt och fick en plats i planet nära utgången där det var lätt och ta sig in och ut, berättar hon.

Operationen vid sjukhuset kostade 124 000 kronor. Den kostnaden ersattes helt av Försäkringskassan i Sverige.

– Jag betalade 15 000 kronor för det jobb som Fecit EU Care gjorde. Totalt blev kostnaden för mig och min sambo 25 000 kronor när vi räknade in hans hotellkostnader, resa och mat. Det är ungefär vad det kostar att köpa en begagnad bil, konstaterar hon.

Hon rekommenderar alla som står i kö för obesitasoperation att ta saken i egna händer och operera sig vid något sjukhus inom EU.

– Jag ser operationen som en investering i mig själv. Det är det bästa jag har gjort, säger Carolina.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera