Nyhetsarkiv

Carl-Jan: En tidsfråga innan restaurangnäringen tar över

Han menar att vi måste ändra synsätt när det gäller sjukhusmat.

– Vad patienterna behöver är måltider, inte bara mat. En måltid är en upplevelse, medan mat enbart handlar om näringsintag, säger han.

Carl-Jan menar att den svenska matkulturen har förändrats enormt mycket de senaste 40 åren. Utbudet av varor i matbutikerna är stort och valmöjligheterna är många. Men sjukhusmaten har inte hängt med i utvecklingen.

Vi väljer mat med sinnet

– Idag väljer vi mat med sinnet på ett helt annat sätt än vi gjorde på 1970-talet, konstaterar han. Om patienterna kan få sitta ned vid ett trevligt dukat bord, beställa mat och dricka ett glas vin och känna livsandarna återvända är jag säker på att de skulle känna sig friskare. Det skulle vara ett välkommet avbrott från ångest, oro och sjukhustristess, säger Carl-Jan.

Han betonar att det krävs kompetens för att ställa om sjukhusmat till restaurangmat. Hantverket spelar en viktig roll. Det krävs utbildad restaurangpersonal för att klara av det.

– Då blir det billigare än att köpa storpack, säger Carl-Jan Granqvist.

Fler pensionärer på krogen

Han menar också att krogen kommer att frekventeras betydligt mer av framtidens pensionärer.

– 40-talisterna är betydligt mer vana att gå på krogen än vad dagens äldre är, säger han.

Han menar att många äldre skulle må mycket bättre och äta mer om de kom tillsammans och åt gemensamt på någon restaurang ett par dagar i veckan.

– De flesta tycker att det är tråkigt att jämt sitta hemma och äta ensamma, konstaterar han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera