Cancersjuka barn får inte nya läkemedel

Majoriteten av den nya generationens cancerläkemedlen blir aldrig tillgängliga för barn – trots att de skulle kunna rädda fler dödssjuka barn. Det konstaterar Barncancerfonden i sin årliga rapport.

Idag överlever omkring 80 procent av de barn som drabbas av cancer, men det behövs nya behandlingsmetoder för att ännu fler ska överleva. Anledningen till att de inte blir tillgängliga är att de enbart testas på vuxna patienter.

– Historiskt sett har det ansetts oetiskt att testa mediciner på barn. Det har lett till att barnläkare får pröva sig fram med vuxenmedicin när inget annat ger effekt. Ibland har det fungerat, ibland inte. Ibland leder många försök till kunskap som går att använda. Men det tar alldeles för lång tid och resultaten är inte vetenskapligt säkerställda. Under tiden dör barn i cancer, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden, i ett pressmeddelande.

Läs hela rapporten.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen