Nyhetsarkiv

Canceroperationen ställdes in på grund av vårdplatsbrist

Solbritt Björkstrand i Sundsvall fick åka hem från Norrlands universitetssjukhus i Umeå med beskedet om att hon inte kommer kunna opereras för sin bukspottscancer som planerat eftersom det var brist på vårdplatser. Efter att flera medier snabbt uppmärksammade fallet fick hon idag beskedet om att hon trots allt kommer kunna opereras nästa vecka.

Cancersjuka Solbritt Björkstrand, 72 år gammal, kom in till sjukhuset i Umeå vid 11-tiden på måndagen och skulle läggas in för operation på tisdagen. Efter att hon lämnat in sin kallelse fick hon vänta flera timmar på att få träffa en läkare. Men istället för en operation fick hon beskedet att det inte fanns tillräckligt med lediga vårdplatser på sjukhus och att hennes operation inte kunde genomföras.

– Jag kände mig så ratad och kränkt och förolämpad. Jag trodde inte svensk sjukvård fungerar så här, säger hon.

Hon fick heller inget hopp om en ny operationstid i den närmsta framtiden.

– Jag sa till läkaren att du skickar hem mig med en dödsdom. Jag vet vad det här innebär. Han höll med om att det kan bli så.

Beskedet fick de ta emot i en matsal på sjukhuset, med andra patienter runtomkring. På vägen hem skrev Solbritts dotter Annelie Hålén ett upprört Facebookinlägg om vad de nyss varit med om. Det plockades snabbt upp av lokala medier och fick snabbt stor spridning. För Solbritt har det varit ett tufft och omtumlande dygn. När Sjukhusläkaren når henne har hon dock precis pratat med en sjuksköterska som meddelat att hon trots allt fått en ny tid till operation, om en vecka.

– Det är för att det varit så mycket om det i media nu som de hittat en ny tid, säger Solbritt Björkstrand.

Hur mår du nu?

– Jag mår inte alls bra, jag har varit vaken hela natten. Nu sa sjuksköterskan att jag skulle repa mig och hämta krafter inför nästa vecka, men det är ju inte så lätt gjort.

Nästa vecka blir fjärde resan från Sundsvall upp till Umeå för Solbritt. De långa avstånden har varit påfrestande på flera sätt.

– Min dotter och svärson har offrat sin semester på mig. Nästa gång ska jag åka tåg upp, det blir en ny kostnad igen. Den här gången tycker jag landstinget borde bekosta resan för mig och min dotter.

Solbritt Björkstrand lider av cancer i bukspottskörteln. En diagnos som hon fick i maj, men först efter ett flertal läkarbesök.

– Jag var på vårdcentralen tre gånger och fick bara höra att jag hade förstoppning. Efter första gången hamnade jag till och med på sjukhus, jag kunde inte stå rak och inte kissa, de fick tappa mig på urin. Men den som upptäckte det var en neurolog som jag gick till för att byta ut en medicin mot min epilepsi. Han sa att det måste var något annat som är fel i magen och att vi ska göra en undersökning. Det var han som skrev remisser till röntgen och ultraljud.

Solbritt Björkstrand har själv jobbat inom vården i 20 år. Att gå ut i media med vad som hänt kändes viktigt för henne.

– Jag vill att det ska komma fram, det är inte bara mig det gäller. Det kan gälla mina barn och barnbarn i framtiden. Jag vill att politikerna ska se det och att sjuksköterskorna ska få rätt lön så det blir någon ändring.

Har du förtroende för sjukhuset när du går dit nästa vecka?

– Det har jag inte. Det känns jätteotryggt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera