Nyhetsarkiv

Cancern gick inte att operera

I onsdags fick cancersjuka Solbritt Björkstrand från Sundsvall slutligen sin operation på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men operationen fick avbrytas eftersom cancerns spridning var för omfattande, rapporterar Sundsvalls tidning.  

Sjukhusläkaren rapporterade liksom många andra medier förra veckan om Solbritt Björkstrand från Sundsvall som lider av svårartad cancer i bukspottskörteln. När hon kom in till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för sin planerade operation fick hon efter flera timmars väntan beskedet att det inte kan bli någon operation. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med vårdplatser på sjukhuset. De sängar som fanns togs upp av akuta patienter. Hon fick heller inget besked om en ny operation.

– Jag sa till läkaren att du skickar hem mig med en dödsdom. Jag vet vad det här innebär. Han höll med om att det kan bli så, sa Solbritt Björkstrand till Sjukhusläkaren då.

En omständighet som gjorde beskedet ännu värre var att det överlämnades i en matsal med andra patienter närvarande. Solbritt Björkstrand berättade öppet i flera medier om hur hon upplevde situationen.

– Jag kände mig så ratad och kränkt och förolämpad. Jag trodde inte svensk sjukvård fungerar så här.

Efter att hennes fall uppmärksammats tog sjukhuset kontakt och erbjöd en ny tid för operation onsdagen den 10:e augusti, och den här gången blev operationen av, rapporterar Sundsvalls tidning. Men operationen fick avbrytas eftersom cancern spritt sig i för stor omfattning.

– Det var ju som hon befarat, men man var ju ändå hoppfull. Det finns inte ord att beskriva. I den bästa av världar hade mamma fått opereras mycket tidigare, redan i samband med att hon fick beskedet för tre månader sedan. Jag fick höra från läkare redan i går som beklagade att detta blivitså illa skött, säger dotter Anneli Hålén till tidningen.

Anneli Hålén hoppas nu att deras familjs erfarenheter ska bli en ögonöppnare för politiker och att det ska leda till en förändring.

– Det här kan drabba vem som helst. Både dig och mig. Det här är samtiden i Sverige. Det är flera som har hört av sig och meddelat att man kan anmäla fallet – det ska jag absolut göra. Inte bara för mammas skull utan för att detta ska leda till något positivt i långa loppet. Man hoppas att det sker en förändring. Det var en läkare som sa i går att det här förhoppningsvis kan få politikerna att öppna ögonen. Det hoppas jag på.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera