Nyhetsarkiv

Bröstcancersjuka kvinnor drabbas

Idag är väntetiderna för operation fem veckor för säkert konstaterade bröstcancerfall mot tidigare 10-14 dagar och direktinläggningen av patienter med avancerad malign sjukdom som fanns i Mölndal har upphört på grund av brist på sängplatser, trots att den innebar en enorm trygghet för de svårt sjuka patienterna.
Ett koncept som för övrigt gav närsjukvården i Malmös västra innerstad Dagens Medicins pris”Guldskalpellen” i år.

Bröstcancerkirurgen Rolf Sandström:
– Tidigare kunde de svårt sjuka kvinnorna ringa till oss och bli inlagda utan att behöva krångla med akuten när de kände att hemmet inte längre dög som plats att vara på. Förutom att det är inhumant så är det ekonomiskt dumdristiskt och onödigt att spara in de fem sängplatser som behövs. Jag tror inte att någon lägger in sig en enda dag i förväg.

Rolf Sandström är besviken på sjukhusledningen som inte hållit sina löften när bröstkirurgin tvångsförflyttades från Mölndal för att ge plats åt ortopedin, trots att Sahlgrenska Universitetssjukhuset saknar tillräckliga resurser för den verksamhet som bröstkirurgin bedriver.
– Vi utlovades oförändrade eller bättre villkor. Istället har vi fått det mycket sämre. Vi saknar operationsbord och sängplatser och har ingen dagkirurgi att tala om, så nu ökar den redan långa kön vilket är väldigt oroande, säger Rolf Sandström.

– Det är stor skillnad att vänta på en höftoperation mot att vänta på att få en tumör bortopererad. För de flesta patienter är det en väldigt traumatisk upplevelse, även om det inte alla gånger är så farligt.

Rolf Sandström och hans kollegor var skeptiska till flytten, eftersom många av dem arbetat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tidigare innan en tidigare omorganisation och inte ville tillbaka, men de lovades bra villkor, så de tänkte att de skulle försöka.

– Vi trodde nog inte att det skulle bli så här mycket sämre. Vi har påtalat bristerna för ledningen, men har hittills inte fått något gehör för våra synpunkter, säger Rolf Sandström.

Om det finns någon insikt om problemen bland de som beslutar kan han inte uttala sig om.
– Vi har skrivit skrivelser, men i en linjeorganisation kommer man inte till tals med ledningen. Det är för många led emellan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera