Nyhetsarkiv

Blodgivningskampanj utan ABO

En internationell blodgivningskampanj inleds nu där bokstäverna ABO tas bort ur kända logotyper. Detta för att uppmärksamma att antalet blodgivare i världen sjunker.

I den svenska sjukvården går det åt en blodpåse per minut. För att fästa uppmärksamhet på hur viktig blodgivarna är för sjukvården har de svenska blodcentralerna tillsammans med blodorganisationer i 20 andra länder startat kampanjen Missing Type, där A, B och O, det vill säga blodgruppsbeteckningarna, tas bort ur kända logotyper världen över. I Sverige har till exempel Aftonbladet plockat bort bokstäverna ur sin logotyp.

En undersökning som gjorts inför kampanjen visar att antalet blodgivare minskat med nära en tredjedel i 18 länder under de senaste 10 åren.

I Sverige fanns 411 622 registrerade blodgivare år 2005, men 2015 hade antalet minskat till 340 506, en nedgång med drygt 17 procent. Dock har antalet nyanmälda blodgivare ökat i Sverige under de senaste åren, vilket kan ses som en positiv utveckling.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera