Nyhetsarkiv

Blev synskadad i väntan på återbesök

Mats-Erik Eriksson är ett tydligt och avskräckande exempel på hur patienter med kroniska ögonsjukdomar trängs undan och hur politiska beslut går före patientsäkerhet och medicinska prioriteringar.

Han är 60 år och egen företagare i Mora. Han lider av glaukom eller grön starr på bägge ögonen. Glaukom är den näst vanligaste orsaken till blindhet i västvärlden.

För cirka två år sedan opererade Mats-Erik Eriksson det ena ögat i Örebro med lyckat resultat. I samband med ingreppet fick han trycksänkande behandling med ögondroppar för att förebygga skador. Efter operationen fick han ett återbesök. Efter tre månader skulle han sedan bli kallad till återbesök för grön starr i den öppna specialistvården i sitt hemlandsting Dalarna. Men någon kallelse kom inte.

– Till slut försökte jag flera gånger att på egen hand boka en tid. Varje gång lovade sjukvården att återkomma, men det gjorde de inte. Det skulle dröja ett helt år och tre månader innan jag fick en återbesökstid, säger Mats-Erik Eriksson.

Permanenta skador

När han väl kom till ögonmottagningen i Mora kunde läkaren konstatera att han fått permanenta skador på ögonbotten. Skador som troligtvis hade kunnat förebyggas om han hade fått komma tidigare och justerat den trycksänkande behandlingen.

Mats-Erik Eriksson är djupt besviken på politiker som inte vill se problemen med de långa väntetiderna och ta ansvar för de prioriteringar som görs. Landstinget i Dalarna har arbetat för att korta köerna för kataraktoperationer och nybesök i syfte att uppfylla vårdgarantin och därmed kunna ta del av kömiljarden.

– De ingrepp som prioriteras handlar i många fall om gråstarr. Medan landstinget betar av den kön, blir vi som lever med kroniska ögonsjukdomar försummade. Det är bedrövligt, säger Mats-Erik Eriksson.

Svårt med avståndsbedömning

På det ena ögat har han nära nog förlorat synen. Han är grävmaskinist till yrket och driver ett eget företag. I dag har han svårt att göra korrekta avståndsbedömningar och klarar inte längre av sitt arbete som förr, på grund av ögonskadan.

– Nu har jag tack och lov träffat en läkare som tar hand om mig och kallar mig till återbesök så att synen på det andra ögat inte ska försämras. Jag hoppas att min berättelse ska leda till en förändring och att politiker verkligen tar sitt ansvar och ser till att de som behöver sjukvården mest också ska få den, säger Mats-Erik Eriksson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera