Nyhetsarkiv

Blev opererad efter ett år, tack vare ett återbud

– Jag fick min operation tack vare att det kom ett återbud. Annars hade jag förmodligen fått vänta mycket längre. Eftersom jag är pensionär kunde jag tacka ja till att bli inkallad med kort varsel, säger Birgitta Dahlqvist.

Hon är 66 år. Den 18 december, bara några dagar före julafton, genomgick hon en knäprotesoperation på Motala lasarett.
– Det tar så lång tid innan man väl blir uppsatt på en väntelista. Man tror ju att det ska gå fort från första besöket tills att man får hjälp, men så är det ju inte i sjukvården idag, säger Birgitta Dahlqvist.

I januari 2007 fick hon efter lång väntan en tid för artroskopi på Motala lasarett. I samband med den opererade man bort menisken.
– Det blev inte bra. Jag fick jätteont och kunde inte gå på benet. Jag kom därför ganska snabbt tillbaka till sjukhuset. I efterhand tycker jag ju att specialisterna borde ha insett att jag redan från början hade behövt en operation, mitt knä var så förslitet, säger Birgitta Dahlqvist.

Från januari till december 2007 fick hon tålmodigt vänta. När hon blev upplyst om att hon kunde sättas upp på en väntelista för återbud, tvekade hon inte en sekund.
– Jag hade så besvärligt och kunde inte gå. Jag fick använda mig av rullstol för att överhuvudtaget ta mig fram. Även om det inte var så kul att bli inkallad strax före julafton, så upplevde jag att ingenting var viktigare än att få operationen gjord. Jag visste ju att jag skulle få vänta minst ett halvår eller år till om jag inte tackade ja till platsen, säger Birgitta.

Att leva med smärta och ovisshet är psykiskt påfrestande; för Birgitta har sömnen rubbats och hon har känt sig starkt begränsad i sitt vardagliga liv. Birgitta som annars är van att motionera och röra på sig, tappade successivt sin muskelstyrka och kondition på grund av att hon tvingades sitta i rullstol.
– Jag skulle önska att politikerna verkligen förstod och att de gjorde något för att lösa problemen med de långa väntetiderna, säger Birgitta Dahlqvist.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera