Nyhetsarkiv

Bespara sjukvården dessa ogenomtänkta panikbesparingar

Den politiska majoriteten har stängt dörrarna för oss, vi har inte tillåtits att framföra en enda åsikt, säger Stockholms läkarförenings ordförande, Thomas Flodin.

• I Södertälje väntade, enligt DN, klinikchefer och överläkare den 28 oktober på politikerna som skulle förklara beslutet att omvandla sjukhuset till ett närsjukhus. Politikerna dök aldrig upp.

• Den 28 oktober kallades de som ansvarar för landstingets verksamheter till information.
På plats fick de beskedet att det fanns ingen information att få. Snopna fick de åka hem för att via webb-TV få reda på vad som skulle hända med de verksamheter de är satta att sköta. Inte en sekund före de anställda som de har ansvar för eller de journalister vars frågor de skulle besvara.

• Den 28 oktober kallades facken i Stockholm till MBL-förhandling. Förhandlingen ajournerades då arbetsgivaren inte kunde prestera ett underlag till den kanske största omstruktureringen i Stockholms sjukvårds historia det senaste decenniet.

• I slarviga analyser kommer nu politiker och tjänstemän fram till att svensk sjukvård mår bäst av att avskeda läkare och sjuksköterskor.
…men nu är det viktigare än någonsin att göra rätt, än fort och fel, som sjukhusdirektör Curt Brandt på Södertälje sjukhus uttrycker det till Sjukhusläkarens redaktör.

• Så invänta underbyggda konsekvensanalyser annars kan besparingarna stå oss alla dyrt.
Thomas Zilling, ansvarig utgivare

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera