Nyhetsarkiv

Beslut om Fikru Maru uppskjutet – igen

Inte heller i går lämnade rätten i Addis Abeba besked om ifall åtalet mot den svenske läkaren Fikru Maru ska läggas ned eller inte. Nytt datum är 12 maj.

Den fänglade Hudiksvallsläkarens advokater har begärt att målet mot Fikru Maru ska läggas ned. Senaste gången rätten skulle ge besked om huruvida det kan bli fallet var 20 april och gången dessförinnan var 7 samma månad.

Frågan förhalas hela tiden. Anledningen till det påstås vara att rätten ännu inte hunnit ta ställning eftersom andra som är inblandade i samma rättsfall också överklagat sina domar.

Emy Maru, Fikru Marus dotter som också är läkare, befann sig i går i Addis Abeba och sa i en intervju med Sveriges Radios Ekot:

– Jag vet inte vad som kommer att hända nu. Det logiska är att de kommer acceptera begäran. Jag ser inte varför han ska fortsätta vara fängslad. Det finns ingenting som tyder på att pappa har begått ett brott.

I ett mejl till Sjukhusläkaren beskriver Emy Maru det uteblivna beskedet som ”beklagligt”.

Hon har tidigare uttryckt oro för att beslutet ska förhalas så länge så att rätten hinner ta sommarledigt utan att beslut har fattats.

Den 12 maj är det två år sedan Fikru Maru på en resa till det hjärtsjukhus han startat i Etiopien, arresterades och påstods ha kännedom om mutbrott.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera