Nyhetsarkiv

Behövs en sjukvårdens app-store?

Landstingsrådet i Gävleborg, Tommy Berger, var kritisk till dagens journalsystem:

– Dagens svenska journalsystem är som gamla pappersjournaler, fast i datorn. De utnyttjar inte möjligheterna med den nya tekniken. Det är synd att staten inte hjälpt till att vara tydlig, då kanske vi hade kunnat få ett system liknande amerikanska Epic, som jag förstått har fått höga betyg av vårdpersonal som testat.

Mikael Rolfs, Sveriges läkarförbund, betonade funktionaliteten i systemen:

– Jag tror inte att det skulle vara bra med ett enda nationellt datasystem. Det som fungerar bra för mig som arbetar i högspecialiserad intensivvård kanske inte fungerar på vårdcentralen i Voullerim. Det som räknas är funktionaliten, det jag ser när jag slår på skärmen. Sedan kan det ligga ett eller flera system under och informatonen lagras på olika ställen i världen.

Daniel Forslund, Vinnova, poängterade att det behövs konkurrens mellan olika lösningar för IT i sjukvården, men samtidigt en enhetlighet i tekniska standarder så att allt fungerar tillsammans.

– Men vi får akta oss för att ställa för deltaljerade krav i upphandlingar, då får vi bara en grå kopia av de system vi redan har.

– E-hälsa och system för vård-IT är inte bara en fråga för huvudmännen. Vi måste ha en mycket starkare påtryckning från vårdprofessionerna och en kärnfråga är att även få med politiker. E-hälsa är inte ”bara en teknikfråga” utan en central del av verksamheten. 

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera