Nyhetsarkiv

Begränsning i kommunikation upprör läkarfack

Lars Rocksén.

I ett dokument som döpts till ”Krångelgrupp” som skickats runt bland landstingspolitiker i Västernorrland klargörs att kommunikationen mellan Ångermanlands- och Medelpads läkarföreningar och landstingspolitikerna ”måste begränsas”. Dokumentet är skapat av Erik Lövgren, landstingsstyrelsens ordförande, som dock menar att det rör sig om ett missförstånd.

Dokumentet i fråga nådde även Ångermanlands läkarförening. Vice ordförande Lars Rocksén är mycket kritisk till att kommunikationen mellan fackliga företrädare och politiker i dokumentet beskrivs som något som ”Behöver begränsas”.

– Det här är ju mot alla grundläggande demokratiska principer, det är ju extremt upprörande om vissa utpekade grupper ska begränsas i sin kommunikation i den offentliga debatten. Det är det landstingsstyrelsen ordförande försöker göra. Det är mot de mest grundläggande principerna om meddelarfrihet och

Erik Lövgren är landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland.

offentlighetsprincip.

Turbulensen i Västernorrland handlar bland annat om huruvida det ska finnas tre akutsjukhus i länet, eller om antalet ska minskas till två. Läkarföreningens hållning har varit att det finns andra kostnader som kunde minskas i landstinget istället för att dra ner på akutsjukhusen.

– Det finns problem i organisationen som kostar långt mycket mer än att vi bedriver akutsjukvård i Sollefteå. Det är bland annat stafettkostnader, vårdplatsbrist och sjukskrivningar som belastar organisationen. Det är tydligen ett budskap som inte får nå politikerna.

Men det är inte bara kring akutsjukhusen det blåser inom landstinget Västernorrland. I dagarna har bland annat SVT:s regionala nyheter rapporterat om chefsavtal i landstinget, som bland annat möjliggjorde att en klinikchef kunde samla på sig 12 år i komptid.

– Det är ju ett extremt ansträngt klimat, med extremt turbulent organisation. Vi har försökt hålla alla kontaktvägar öppna och försökt belysa frågorna. Det är tydligt att situationen är så att våran inblandning i det här, eller att vi uttalar oss ses som ett problem, säger Rocksén.

Att dokumentet är döpt till ”Krångelgrupp” kan bara tolkas på ett sätt menar Rocksén.

–  Vi är nämnda vid namn inne i filen, vi måste tolka det som riktat mot oss.

Men landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) tillbakavisar ryktet om att det skulle röra sig om en plan för hur inflytandet för de fackliga läkarförbunden ska begränsas i Västernorrland.

– Det här är ett dokument som ser betydligt mer dramatiskt ut än vad det är. Det här var något som vi diskuterade i vår majoritetsgrupp i går kväll och visar hur vi ska förhålla oss till och kanalisera alla frågor som inkommer från medarbetare och fackförbund. Som det har varit tidigare har frågorna i bland sprutat lite åt alla håll och kanter och det vi vill åstadkomma är att ge tjänstemännen en chans att svara utan att vi politiker ska lägga oss i efter eget tyckande hela tiden. Det här är en organisationsfråga som vi hade uppe i majoritetsgruppen – ingenting annat.

Men varför är då läkarförbunden utpekade här och inte till exempel Vårdförbundet eller andra fackliga förbund?

– Det är bara exempel på fackförbund eftersom de var de som fanns i minnet när det här dokumentet skrevs. Jag förstår hur detta kan framstå när det kommer i händerna på en väldigt orolig organisation som läkarförbunden är här uppe och det är självklart att det finns en stor oro när man som vi är på väg mot förändringar.

Varför är dokumentet döpt till ”krångelgrupp”? Förstår du hur det framstår för de fackligt engagerade?

– Det är ett skämt som bara syftar på det majoritetssamarbete som finns mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern. Det hade lika gärna kunnat heta majoritetsgrupp, men det är lite krångligt att bedriva en majoritet. Att det skulle syfta på facket – nej nej för tusan! Då förstår jag upprördheten om det är så man har tolkat det hela.

Hur tycker du att det fackliga samarbetet fungerar i Västernorrland?

– Vi har ett organiserat och bra samarbete med fackförbunden och  vi träffar Läkarförbundet precis som Vårdförbundet och Kommunal enligt ett speciellt schema.

Lars Rocksén ger dock inte mycket för tanken om att information från de fackliga organisationerna ska kanaliseras via tjänstemännen.

– Vi måste se det här mot bakgrunden av flera års arbete där de fackliga informationen filtrerats via tjänstemän och nått politikerna på ett sätt som inte representerat vår ståndpunkt. Det talar sitt tydliga språk att inte politikerna ska ha sin frihet att tala med medarbetarorganisationerna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera