Båtelson efter DN:s granskning: ”Förskräckligt och helt oacceptabelt”
Reaktionerna har varit starka efter att Dagens Nyheter avslöjat att patienter i samtliga av landets regioner tillåts välja läkare utifrån etnicitet. En av dem som har reagerat kraftigt är Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna. – Det är viktigt att vi väldigt tydlig visar att det här inte är acceptabelt och vi hoppas att våra medlemmar vet att vi inte accepterar någon form av rasism, säger hon.
Av de 120 offentliga och privata vårdcentraler och tandvårdskliniker som DN:s reportrar ringt till, där de utgett sig för att vara patienter som ville bli inskrivna hos en ny vårdgivare, gick 51 med på önskemålet att få en etniskt svensk läkare eller en ”svensk-svensk” läkare. Ett flertal vårdgivare har också gett instruktioner om hur man som patient kan göra för att inte hamna hos vårdpersonal med utländsk bakgrund.
– Det är förskräckligt och helt oacceptabelt – även om man också uppenbarligen kan glädjas åt att 40 vårdgivare sa absolut nej, säger Karin Båtelson och fortsätter:
– För mig kom det faktiskt som en nyhet att det ser ut såhär. Frågor om att man vill att en läkare ska kunna bra svenska eller patientens eget språk, eller att patienter vill välja en läkare av ett visst kön är inget nytt – och också viktiga delar att lyfta. Men att man helt öppet kan ringa och fråga efter en etniskt svensk läkare, och att den möjligheten är satt i system på en del ställen, är väldigt skrämmande. Jag tycker att Diskrimineringsombudsmannen bör titta på det här för att se om man kan komma åt problemet den vägen.
Att man helt öppet kan ringa och fråga efter en etniskt svensk läkare, och att den möjligheten är satt i system på en del ställen, är väldigt skrämmande. Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna
Karin Båtelson menar att det viktigaste i nuläget är att se till att den här typen av diskriminering inte får ske. Däremot, tillägger hon, måste patienter fortfarande ha möjligheten att byta läkare utifrån andra parametrar – så som kompetens eller att det inte fungerar i vårdmötet – och det är viktigt att få träffa rätt läkare.
Hon menar att man på varje arbetsplats måste prata om hur rutinerna ser ut och hur man gör, samt se över inställningen hos de som arbetar.
– Man behöver också undersöka vad det är som har orsakat detta. Det kan till exempel handla om ersättningssystemen, där kunden alltid har rätt. Och sådana system kan vi inte ha.
I granskningen framkom det även att drygt 30 av de 120 uppringda vårdgivarna uppgav att de inte hade en blandad personalstyrka, där många av dem enbart hade etiska svenskar anställda. Även det vittnar enligt Karin Båtelson om ett systemfel.
– Vården behöver kunna uppvisa samhället i stort. På de flesta sjukhuskliniker är det enormt uppblandat med människor med olika ursprung som har kommit till Sverige genom åren och som är en förutsättning för att vården fungerar.
Vården behöver kunna uppvisa samhället i stort. Karin Båtelson
I en debattartikel – undertecknad av Karin Båtelson, Madeleine Liljegren, ordförande Sveriges yngre läkares förening och Niki Shams, ordförande SLF student – som publicerades i Läkartidningen skriver debattörerna att det är häpnadsväckande, skrämmande och obehaglig läsning att ”arbetsgivarna går så långt att de är beredda att göra skillnad på sina anställda beroende på födelseort och om deras hud är vit, brun eller svart”. Också att de förväntar sig att ”samtliga vårdgivare i Sverige tar sina anställda i försvar när de behandlas på det här sättet och markerar att alla läkare är lika mycket värda. Hudfärg eller ursprungsland avgör inte läkarens kompetens.”
– Det är viktigt att vi väldigt tydlig visar att det här inte är acceptabelt. Och vi hoppas att våra medlemmar vet att vi inte accepterar någon form av rasism, säger Karin Båtelson, som tillägger att hon förvånats och förfärats över hur diskussionerna i sociala medier efter granskningen stundtals sett ut.
För oss är det viktigt att man inte kan trolla bort, förringa eller förvanska den här undersökningen. Det här är på riktigt! Karin Båtelson
– Det har varit chockartat att märka hur mycket rasism som finns i samhället. Också att en del försöker vinkla resultatet till att det handlar om en språkfråga, vilket det uppenbarligen inte gör. För oss är det viktigt att man inte kan trolla bort, förringa eller förvanska den här undersökningen. Det här är på riktigt!
I verklighet och i det vardagliga sjukvårdsarbetet brukar vi ta hänsyn till olika patienters olika önskemål och t.ex. muslimska företrädare har gett tydliga tips och råd. DN´s undersökning är ju vad jag förstår patientfejkad och är inte juste mot personalen eftersom syftet var just det här att det rör sig om ”rasism”.