Nyhetsarkiv

Bara tack vare envishet och tur slapp Sten Jacobson att betala knäoperationen själv

– Jag har pratat med människor på olika ställen och fått olika information beroende på vem man frågar. Det kan inte vara bra att det är så inom sjukvården, det får ju allvarliga konsekvenser för oss patienter, säger Sten Jacobson.

Han är deltidsanställd som brandman och har även ett eget importföretag. Som egen företagare har han inte råd att vänta i en lång vårdkö och förlora arbetsinkomst och viktiga kundrelationer.
– Om jag inte själv hade varit aktiv och tillbringat massor av tid med att försöka få hjälp, hade jag kanske fått operera mig först i maj eller juni nästa år. Nu kommer jag sannolikt att opereras i september eller början av oktober. Det innebär att jag kan komma igång och arbeta på heltid igen och samhället slipper långa sjukskrivningskostnader.

Det är en politisk skandal med dessa långa köer och väntetider, säger Sten Jacobson.
Det var i april när han spelade tennis som han plötsligt drabbades av akuta smärtor i sitt högra knä. Han haltade av banan och sökte sig nästa vardag till sin vårdcentral.

Efter att ha fått inflammationsdämpande läkemedel skickades han hem igen med en deltidssjukskrivning och rekommendationen att vila. Men den akuta smärtan kom tillbaka och Sten Jacobson insisterade då på att få göra en MR-undersökning.
– Det fick jag inte, men vårdcentralens läkare skickade mig på en slätröntgen och efter det fick jag i början av augusti en remiss till Capio Lundby sjukhus, säger Sten Jacobson.

Men att vänta minst tre månader på ett första besök i specialistvården, och sedan ytterligare en lång väntan på operation, det kunde inte Sten Jacobson tänka sig.
– Jag tyckte att det var jättejobbigt. Jag kunde gå, men haltade och hade smärtor i knäet. Det påverkade min arbetsförmåga, men också mitt humör. Jag kände mig nedstämd och bestämde mig för att på egen hand försöka fixa mitt knä, säger Sten Jacobson.

Han vände sig till OrthoCenter i Göteborg, en privat ortopedisk specialistklinik som tidigare drevs under namnet IFK-kliniken.
Sten Jacobson betalade 1.000 kronor ur egen ficka för en undersökning och fick av en ortoped veta att han sannolikt drabbats av en meniskskada.
– Det var fantastiskt skönt att komma till en duktig knäspecialist. De remitterade mig snabbt vidare till en privat MR-klinik för att fastställa diagnosen, säger Sten Jacobson.

Han fick beskedet att kostnaden för MR-undersökningen skulle han få betala privat, även den eventuella operationen. Totalt cirka 20.000 kronor.
Sten Jacobson var beredd att ta kostnaden, även om det skulle svida ekonomiskt. Men i samma veva blev han tipsad av en privatläkare att vända sig till Vårdslussen i Västra Götalandsregionen.

– Jag hade ingen aning om vad det var. Men när jag väl ringde dit fick jag veta att jag hade möjligheter att få hjälp. Kostnaderna för MR-undersökningen skulle jag själv få betala, men sedan kunde jag på egen hand söka kliniker med ledig kapacitet och få operationen betald via Vårdslussen.

Jag blev jätteförvånad, jag trodde att man bara kunde få hjälp om vårdgivaren inte uppfyllde vårdgarantitiden på 90 dagar, säger Sten Jacobson.
Han började leta på webbplatsen www.vantetider.se och hittade flera kliniker i Stockholm med möjlighet att ta emot honom med kort varsel.

– Men en handläggare på Vårdslussen tipsade mig istället om Movement, en privat ortopedkirurgisk klinik i Halmstad som har avtal med landstinget i Halland och som konstigt nog inte fanns med på förteckningen på webben. Jag fick veta att det var närmare dit och att de var skickliga och hade korta väntetider, säger Sten Jacobson.
I slutet av augusti gjorde han sin MR-undersökning vid en privat klinik i Göteborg. Han fick med sig en faktura på 2.800 kronor som han skulle betala privat.

– Jag kände mig besviken på min vårdcentral så jag ringde dit igen och efter påtryckningar lovade de att betala min MR-undersökning. Hade jag inte varit kritisk och legat på, hade jag med stor sannolikhet fått betala allt själv, säger Sten Jacobson.

Resultatet från MR-undersökningen har nu skickats till Movement i Halland och nu väntar Sten på en operationstid. Det preliminära beskedet är att han ska opereras i slutet av september eller i början av oktober.
– Min läkare på vårdcentralen trodde som jag, att man inte kunde få hjälp annat än om vårdgivaren inte uppfyllde vårdgarantin. Men nu har jag fått både MR-undersökningen och snart min operation betald långt innan vårdgarantin börjat gälla, säger Sten Jacobson.

Han är förvånad att hans vårdcentral redan från början inte informerade honom om Vårdslussen.
– Utan tips från en privatläkare hade jag i värsta fall tvingats betala 20.000 kronor ur egen ficka. Nu får jag snabb hjälp inom den privata vården, och slipper betala ur egen ficka. Så här borde det inte få gå till, säger Sten Jacobson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera