Balladen om Romeo och Julia

William Shakespeare skrev Romeo och Julia 1596. Tidigare har man trott att pjäsen baserade sig olika italienska noveller, som gavs ut på femtonhundratalet. Men är det sant?

Med vår tids språk ges i Henrik Widegrens musikvideo en annan förklaring – det klassiska teaterstycket baserar sig förmodligen på en sjukhusvistelse.

1595 utreddes Shakespeare inne­liggande för misstänkt IBS på ett sjukhus i London. Under vårdtiden var hans PAL:ar två unga läkare: En manlig gastroenterolog och en kvinnlig buk­kirurg. De älskade varandra, men deras olika kliniker gjorde allt för att sabotera deras förhållande. Under tiden som Shakespeare genomgick koloskopier och åderlåtningar noterade han hur det unga, vackra paret kämpade för sin kärlek i en hård och kall miljö. Till slut drevs gastroenterologen bort med en falsk IVO-anmälan och bukkirurgen giftes bort med en gammal neurokirurg.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka