Balladen om Romeo och Julia

William Shakespeare skrev Romeo och Julia 1596. Tidigare har man trott att pjäsen baserade sig olika italienska noveller, som gavs ut på femtonhundratalet. Men är det sant?

Med vår tids språk ges i Henrik Widegrens musikvideo en annan förklaring – det klassiska teaterstycket baserar sig förmodligen på en sjukhusvistelse.

1595 utreddes Shakespeare inne­liggande för misstänkt IBS på ett sjukhus i London. Under vårdtiden var hans PAL:ar två unga läkare: En manlig gastroenterolog och en kvinnlig buk­kirurg. De älskade varandra, men deras olika kliniker gjorde allt för att sabotera deras förhållande. Under tiden som Shakespeare genomgick koloskopier och åderlåtningar noterade han hur det unga, vackra paret kämpade för sin kärlek i en hård och kall miljö. Till slut drevs gastroenterologen bort med en falsk IVO-anmälan och bukkirurgen giftes bort med en gammal neurokirurg.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården