Back to basics och tuffare debatt
De är väldigt olika, de två nya ledamöterna som tar plats i Sjukhusläkarens styrelse, men båda drivs av ett starkt engagemang.
Maria Thorén Örnberg, 57 år, är kirurg och ortoped vid Lycksele länsdelslasarett i Södra Lappland. Hon har varit fackligt engagerad i många år, både i Sjukhusläkarföreningen Skellefteå-Lycksele och i Västerbottens Läkarförening, där hon varit vice ordförande sedan 2009. Emellanåt gör hon stafettläkartjänst i Lofoten.
Hon ser fram emot att driva sina hjärtefrågor på central nivå.
– Det handlar om att sätta patienten i centrum och hitta tillbaka till vad som egentligen är vårt jobb som läkare. Den administrativa djungeln riskerar att kväva oss inom slutenvården. Vi måste ”back to basics” och arbeta enligt RAK, Rätt använd kompetens.
Läkarkåren är hårt pressad och känner sig delvis marginaliserad, anser hon.
– Alla ska vara fit for fight hela tiden, det finns ingen luft i systemet längre. I den ekonomiskt pressade situationen inom sjukhusvården, där vårdplatssituation är en del, måste vi stå upp som en enad kår för patientsäkerheten.
– Jag representerar det lilla sjukhuset och tror att det finns modeller där som även större sjukhus kan ta till sig. Som läkarkår måste vi vara med och forma Sveriges framtida sjukvård.
Livet på landet betyder mycket för Maria Thorén Örnberg som tycker om djur, natur, fjällvandring och skidåkning. Hon driver också ett litet lantbruk där hon sommartid föder upp lamm och höns.
Sten Östenson, 50 år, är kardiolog, klinisk fysiolog och invärtesmedicinare, anställd på Centrallasarettet i Kristiansstad där han nu lär sig lägga in pacemakrar. Efter fackligt engagemang i yngre år är han tillbaka och är sedan några år sekreterare och pressombud i Sjukhusläkarföreningen i östra Skåne.
– Det är roligt att vara tillbaka i det fackliga. Jag vill att vi i Sjukhusläkarna ska synas mer och vara tuffare i debatten, så som jag tycker att vi varit det senaste året. När det händer något ska vi ut direkt i medierna och ha en åsikt.
Sten Östenson är debattglad och intresserad av mycket olika saker, själv kallar han sig till och med för ”spretig”. Han hade skrivit tre av de tolv motionerna på Sjukhusläkarnas fullmäktige.
– Jag är ganska bra på att se vad som är på gång. Jag hade ingen aning om att Göran Stiernstedt skulle komma med sin utredning om att kommunerna ska ta hem sina patienter tidigare från sjukhusen när jag skrev min motion om det.
En annan av hans motioner handlade om att instifta ett nytt pris för ”årets försvarare av vetenskapen”, en tredje om att arbeta för ett rökfritt Sverige 2022.
– Det är nog skillnad att jobba lokalt och centralt så till en början får jag lyssna mycket och vara ödmjuk, säger Sten Östenson.
På fritiden tecknar han, sjunger i kör och springer. Han är dessutom expert på svimning, har en svimningsskola på nätet och undervisar människor hur de ska undvika att svimma.