Nyhetsarkiv

Även Finland skakas av möjlig forskningsskandal

Forskaren Matej Oresic. Foto: Antonin Halas

I helgen briserade även en finländsk forskningsskandal. Kanske inte lika stor som Macchiarini-affären, men ändå en av de största i landet. Det gäller forskning som bedrivits på  den statligt ägda Teknologiska forskningscentralen,

VTT. I centrum står den slovenske forskaren Matej Oresic. Han anklagas för att ha tolkat resultat alltför frikostigt till sin egen fördel, samtidigt som hans arbetsgivare VTT misstänks ha lagt locket på.  Det rapporterar tidningen Helsingin Sanomat. 

2014 presenterade Matej Oresic att han och hans forskningsteam höll på att ta fram ett test som skulle revolutionera vården av lindriga hjärnskador. Bland annat hade den amerikanska fotbollsligan NFL varit med och finansierat forskningen. Med det nya testet skulle till exempel en fotbolls- eller ishockeyspelare kunna få besked om en hård smäll orsakat en hjärnskakning, eller om det går bra att fortsätta spela.

Utåt sett var det spännande forskning. Men bakom kulisserna gungade redan Matej Oresics verksamhet på Teknologiska forskningscentralen VTT. Det skriver Helsingin Sanomat (HS) som gjort en grundlig genomgång av vad som egentligen hände på VTT under den tid Matej Oresic var verksam där.

Oresic kom till Finland och VTT redan 2003, med en examen från det amerikanska elituniversitetet Cornell. 2007 befordrades han sedan till forskningsprofessor på VTT. I HS målas det upp en bild av en ledare som kunde vara både karismatisk och inspirerande, men som också styrde med järnhand.

Runt år 2008 hade Oresic arbetat med att ta fram tester som kan visa om en patient kommer att drabbas av typ 1 diabetes. Han letade efter markörer som tydde på att sjukdomen skulle bryta ut flera år på förhand, och inte bara när det gäller diabetes, utan även sjukdomar som alzheimer och schizofreni. Han skrev även artiklar som publicerades i medicinska tidskrifter, bland annat Journal of Experimental Medicine. Oresic krävde att endast han själv fick göra slutanalyser av resultaten som hans forskningsgrupp arbetat fram.

Forskningen såg ut att ligga på absolut toppnivå, kanske till och med i Nobelklass. En forskning som det skulle visa sig svårt att ifrågasätta.  När medarbetare började misstänka att Oresic manipulerat resultaten såg en del ingen annan utväg än att säga upp sig, medan andra stämde hemliga möten för att diskutera sina misstankar. Medarbetarna slog också larm till VTT:s ledning, som dock inte verkade vilja lyssna.

Med tiden försvann många medarbetare från Oresics team.

”Ofta var orsaken till att någon slutade att hon eller han hamnade i en för svår moralisk konflikt med sig själv, eller så blev utfryst om hon eller han inte tag. Oresic var solkungen, som man inte fick utmana” säger en av medarbetarna anonymt till HS.

Det VTT gjorde var istället att i november 2013 meddela att man kallade till samarbetsförhandlingar, alltså lade ett varsel, som skulle beröra Oresics avdelning. Forskningscentralen hade satts under sparkrav från regeringen och Oresics forskning ansågs ligga utanför den teknologiska forskningscentralens kärnområde.

”Medarbetarna i forskningsgruppen spekulerade dock i om VTT fått nog” skriver HS.

En utredning tillsattes också till slut för att råda bukt på anklagelserna om forskningsfusk. Men den prekära detalj som nu kastar skugga över forskningscentralen är att VTT:s ledning aldrig offentliggjorde resultaten av den utredningen.

”VTT gjorde en miss eller mörklade saken, gömde papper i kassaskåpet och utredningen ledde inte någon vart” säger Kari Raivio, kansler emeritus vid Helsingfors universitet.

Efter att Helsingin Sanomat avslöjat saken meddelade VTT nu att man kommer tillsätta en ny utredning.

Matej Oresic är idag verksam i Danmark.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera