”Att förändra ledarskapet är nödvändigt”
I början av oktober stod det klart att kirurgin i Örnsköldsvik ska få en lokal chef. Ett beslut som grundar sig i den massiva kritik som riktats mot länskliniksorganisationen i Västernorrland. – Det har varit ett stort kaos och ett tungt jobb, men nu verkar det som att vindarna har vänt, säger Lars Rocksén, vice ordförande i Ångermanlands läkarförening.
I januari beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att den akuta kirurgin i Örnsköldsvik ska stärkas och utvecklas. Och enligt Lars Rocksén är det anledningen till att man nu väljer att tillsätta en lokal chef med mandat att utföra det uppdraget.
– När verksamheten i slutet av sommaren rapporterade att verksamheten snarare har försvagats efter länsklinikernas införande hamnade man i position där ledningen inte lägre kunde acceptera situationen. Att skapa den här processen för att förändra ledarskapet är därför nödvändigt.
Det är samordningsdirektören Monika Johansson som tillsammans med fackliga representanter nu har fått i uppdrag att hitta en chefslösning som kan rädda den akuta kirurgin vid Örnsköldsviks sjukhus.
Samtidigt ska en extern aktör se över hela länskliniksorganisationen innan 2017 är slut.
– När man tittar på siffrorna är det ganska tydligt att det inte skett någon ekonomisk förbättring – snarare har det blivit sämre ekonomiska förutsättningar efter länsklinikernas införande. Och om man tittar på produktionen så är det också tydligt att inte heller den har ökat, utan snarare minskat samtidigt som köerna har ökat. Det är en ekvation som inte går ihop. Man kan inte ha ökade kostnader och en minskad produktion – det är oacceptabelt.
Han framhåller att verksamheten i Örnsköldsvik traditionellt har varit väldigt bra – att man 2012 var bland topp-tio på AT-rankingen och 2015 topp-tio på Dagens Medicin ranking av mellanstora sjukhus.
– Vi har otroliga förutsättningar att bli en jättebra verksamhet, men länsklinksorganisationen och ett frånvarande ledarskap har satt käppar i hjulen under de senaste åren, säger han.