Äter patienten?
I Skåne vill man inte att patienterna ska äta mat eller mad som det uttalas på skånska, utan de ska bjudas på måltider.
Med menyer och buffér och välutbildad vårdpersonal som tar mat med lustfyllt allvar ska sjuka patienter med aptitlöshet lockas att äta näringsriktigt och gott.
Därför har Region Skåne anlitat Livsmedelsakademin som trummat ihop ett riktigt elitgäng, eller vad sägs om den här konstellationen?
En disputerad dietist (Maria Biörklund Helgesson) som arbetat inom sjukvården i 20 år, en gastronom (Maria Norrving), en ”femstjärnig” kock och krögare (Thomas Drejing, som startade den nu legendariska skånska restaurangen Peteri Pumpa), en sociolog som disputerat på måltider (Maria Nyberg), två projekledare (ekonomen Hans Knutsson och köksmästaren Lill Spenninge) och slutligen kocken Per Gunnar Hansson som framgångsrikt tävlat i Årets kock.
Skånesatsningen skiljer sig lite från andra sjukhus och fokuserar mer på personalens attityder, normer, rutiner, service och bemötande än att skapa ”ny mat”.
I snart ett års tid har man förberett förvandlingen och uppmuntrat och drillat både kökspersonal och vårdpersonal att förstå patientens behov och tänja sina egna gränser och skapa ”måltider”.
– En måltid är något annat än att dela ut matbrickan och bocka av ett moment på arbetslistan. Patienten har andra förväntningar. Man väntar på doktorn och man väntar på maten, säger Maria Biörklund Helgesson.
– Man kan inte styra, som patient, när man ska bli röntgad eller undersökt, men de flesta patienter borde få möjlighet att påverka lunchen eller middagen. Om man får påverka vad man ska äta, när man ska äta och var man ska äta, kanske i en fin matsal, så försvinner ofta aptitlösheten.
Sjukhusmenyn ska bli en snackis, något man går och längtar efter. Patienter är inte undernärda på grund av brist på mat utan på grund av brist på lust.
Och så till frågan i rubriken. Har patienten ätit?
– Att ställa den enkla frågan är det enda jag begär av läkarkåren, säger Maria Biörklund Helgesson. Vårdpersonalen är väldigt duktig på att ta blodprov, blodtryck och mäta urin eftersom doktorn frågar efter det på ronden. Skulle doktorn fråga om patienten äter skulle personalen känna sig mer motiverad att ta reda på det och arbeta mer med måltiderna.