Nyhetsarkiv

Artister manifesterar för Fikru Maru

Lördagen 9 maj hålls en manifestation på Sergels torg i Stockholm för den fängslade läkaren Fikru Maru. Då är det nästan på dagen två år sedan han frihetsberövades i Etiopien.

På talarlistan finns riksdagspolitikern Desirée Pethrus (KD), Elin Ericson, andre vice ordförande i Sjukhusläkarna, Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, och naturligtvis Emy Maru, Fikrus dotter.

Hon hoppas att det kommer många till Sergels torg för att visa solidaritet med hennes pappa.

– Vi vill sprida medvetenhet om hans situation och bilda opinion för att rättvisa ska skipas i Etiopien, säger hon.

Flera artister kommer att uppträda för att visa sitt stöd. Hiphop-duon Mohammed Ali från Flemingsberg kommer dit, sångerskan Ninsun Poli, som bland annat arbetat tillsammans med gruppen Familjen, och DJ Sleepy.

Elin Ericson tycker att det är viktigt att ställa upp.

–  Det är viktigt för oss i Sjukhusläkarna att stödja en drabbad kollega och uppmärksamma hans fall. Fikru Maru har suttit fängslad under bedrövliga förhållanden utan rättlig prövning i två år. Han måste få sin sak antingen prövad eller nedlagd, säger hon.

Fikru Maru är inspärrad i det ökända Kalityfängelset där Martin Shibbye och Johan Persson satt. Familjen och hans advokater har begärt att han friges men beslutet skjuts hela tiden upp. Nu är det 12 maj som gäller, då har han varit häktad i 730 dagar. Under den tiden har verksamheten på det hjärtsjukhus han byggt upp i Etiopien, delvis finansierat med svenska skattemedel, gått på sparlåga, påpekas det i flygbladet som delas ut inför manifestationen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera