Nyhetsarkiv

Arbetsgivaren: ”Inte aktuellt att stänga akuten”

Att stänga akutmottagningarna i sommar har aldrig varit aktuellt och är heller inte möjligt ur ett medicinskt perspektiv. Det menar Markus Lingman, områdeschef inom Region Halland.

I förra veckan meddelade representanter från Vårdförbundet att akutmottagningarna i Halland kunde komma att stängas i sommar om inte arbetsgivaren kom till rätta med bemanningsproblemen. Avgörandet skulle komma under ett möte mellan fack och arbetsgivare under måndagen och om inte situationen gick att lösa skulle en 6:6a-anmälan lämnas in till Arbetsmiljöverket.

– Att det skulle vara så illa att akutmottagningen skulle behöva stängas har varit Vårdförbundets uppfattning, inte vår. Det finns inte möjlighet medicinskt att stänga en akutmottagning med så kort varsel. Det är den enda vägen in på våra sjukhus under sommaren – vi har i princip ingen planerad vård alls, säger Markus Lingman som är områdeschef för bland annat akutkliniken i Halland.

Han berättar att bemanningsläget visserligen har varit svårt inför sommaren. Men efter beslut om en extra ekonomisk ersättning på 600 kronor i timmen till sjuksköterskor som tar extrapass har situationen i princip löst sig helt, menar Markus Lingman.

– I coh med den löstes 80 procent av de tomma passen på en dryg vecka. Det var en oväntat bra effekt. Nu är det några pass kvar i slutet av sommaren, säger han.

På kliniknivå har dialogen med både Vårdförbundet och Läkarförbundet hela tiden varit väldigt bra och det har gjorts ordentliga riskanalyser inför sommaren, menar Markus Lingman.

– Den information om en hotande stängning av akutmottagningarna som har nått media har kommit enbart via Camilla Tellström på Vårdförbundet och är ingenting vi har diskuterat under mötena på sjukhuset, säger han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera