Nyhetsarkiv

Är ehälsokontot passé?

Hälsokontot Hälsaförmig är på gång efter två år av överklaganden. Men har projektet hängt med i teknikutvecklingen?

Den frågan ställer i dag Computer Sweden, CS, i en artikel.

E-hälsokontot, med sin prislapp på knappt 230 miljoner kronor,har inte överlevt den långa förseningen, anser bland andra Håkan Nordgren, verksam läkare, konsult och medicinsk rådgivare, som intervjuas av CS.

– Lite krasst kan man väl säga att ingen i dag skulle vilja ha en mobil som specades för tre år sedan och blev klar för två år sedan.

På e-hälsokontot ska var och en på ett säkert sätt kunna lagra personlig hälsodata, som exempelvis läkemedel- och vaccinationslistor. Vill man, ska man kunna dela informationen med vården eller andra personer. Upphandlingen av tjänsten gjordes 2013 men har sedan överklagats flera gånger.

Den 22 april i år beslutade kammarrätten slutligen att inte ge prövningstillstånd om upphandlingen. Den 8 maj tecknade E-hälsomyndigheten avtal med Cap Gemini, det företag som upphandlades för att utveckla tjänsten.

Eva Leach Elfgren, chef för avdelningen Invånartjänster på E-hälsomyndigheten, ser inte marknadsutvecklingen under de två år som gått, som en nackdel, enligt CS.
– Jag tänker att förutsättningarna blivit bättre. I dag är det många fler personer som samlar in information kring sin hälsa – stegräknaren ligger i mobilen exempelvis. Det är en helt annan medvetenhet i dag och en samsyn kring att det här är något som kommer.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera