Nyhetsarkiv

Är ehälsokontot passé?

Hälsokontot Hälsaförmig är på gång efter två år av överklaganden. Men har projektet hängt med i teknikutvecklingen?

Den frågan ställer i dag Computer Sweden, CS, i en artikel.

E-hälsokontot, med sin prislapp på knappt 230 miljoner kronor,har inte överlevt den långa förseningen, anser bland andra Håkan Nordgren, verksam läkare, konsult och medicinsk rådgivare, som intervjuas av CS.

– Lite krasst kan man väl säga att ingen i dag skulle vilja ha en mobil som specades för tre år sedan och blev klar för två år sedan.

På e-hälsokontot ska var och en på ett säkert sätt kunna lagra personlig hälsodata, som exempelvis läkemedel- och vaccinationslistor. Vill man, ska man kunna dela informationen med vården eller andra personer. Upphandlingen av tjänsten gjordes 2013 men har sedan överklagats flera gånger.

Den 22 april i år beslutade kammarrätten slutligen att inte ge prövningstillstånd om upphandlingen. Den 8 maj tecknade E-hälsomyndigheten avtal med Cap Gemini, det företag som upphandlades för att utveckla tjänsten.

Eva Leach Elfgren, chef för avdelningen Invånartjänster på E-hälsomyndigheten, ser inte marknadsutvecklingen under de två år som gått, som en nackdel, enligt CS.
– Jag tänker att förutsättningarna blivit bättre. I dag är det många fler personer som samlar in information kring sin hälsa – stegräknaren ligger i mobilen exempelvis. Det är en helt annan medvetenhet i dag och en samsyn kring att det här är något som kommer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera