”Ett övergrepp på medicinens framsteg”
Det är fruktansvärt, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
De resistenta bakterierna har ökat snabbt. I dag kan varannan patient på en infektionsklinik vara bärare av resistenta bakterier som var ovanliga för bara tio år sedan, enligt Björn Olsen.
På väg mot stupet med raketfart
– Vi är på väg mot stupet med raketfart, säger han.
Björn Olsen målar upp ett scenario där man inom en snar framtid, ”i vår generation”, inte kan genomföra cancerbehandlingar eller utföra operationer på grund av antibiotikaresistens.
– Det är redan en katastrof på flera platser på jorden. Människor dör av de här bakterierna, även i Sverige, säger Björn Olsen.
Sverige är det EU-land som använder minst antibiotika till djur. Trots att EU har gemensamma regler är skillnaderna mellan länderna stora. Tyskland använder 16 gånger mer och Cypern hela 30 gånger mer antibiotika än Sverige.
– Många veterinärer i andra EU-länder anser att de inte klarar sig utan antibiotika och det har givetvis att göra med att djurhållningen är sämre, säger Jenny Lundström, veterinär vid Svenska Djurhälsovården.
Djur behandlas individuellt i Sverige
Sverige har minskat spridning av smittor bland annat genom att djur föds upp gruppvis och skickas till slakt samtidigt så att utrymmena kan rengöras innan nya djur kommer. I många andra länder blandas djur från olika håll och utrymmena töms inte regelbundet för rengöring.
– Kommer djur från olika miljöer har de olika smittor och blir ofta sjuka. Då har veterinärerna som rutin att sätta in behandling av hela djurgruppen. I Sverige behandlas nio av tio djur individuellt säger Jenny Lundström.
Veterinärer säljer antibiotika
I vissa EU-länder, bland annat Holland, är det dessutom veterinärerna själva som säljer antibiotikan.
– För några kan så mycket som 80 procent av inkomsten komma från läkemedelsförsäljning, säger Jenny Lundström.
Där användningen av antibiotika i djuruppfödningen är hög är även spridningen av resistenta bakterier hög.
77 procent av Danmarks grisar bär MRSA
I Danmark, som använder tre gånger så mycket antibiotika som Sverige, ökade andelen grisar som bar på den resistenta bakterien MRSA från 13 procent 2009 till 77 procent 2012.
Danska grisbönder betraktas som riskgrupp i vården, de får exempelvis enkelrum och får lämna prover oftare. Häromdagen framkom att för första gången har personer dött av den MRSA-bakterie som grisarna bär på.
– I stora delar av Europa är MRSA så vanligt bland grisar att det finns i snart sagt varje besättning, säger Björn Bengtsson, veterinär med antibiotikaansvar vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Jannike Kihlberg