Nyhetsarkiv

Anställningsstopp ett brott mot lagen?

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är landstinget skyldigt att ge medborgarna i länet en vård som är av god kvalitet och som tillgodoser deras behov av trygghet.

Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening:
– Hälso- och sjukvårdslagens krav på landstinget är helt klara. Vi kan inte förstå annat än att landstinget klart bryter mot lagen genom att införa ett generellt icke tidsbegränsat anställnings- och utbildningsstopp för läkare.

– Det är minst sagt förvånande att denna för patienterna så viktiga fråga inte med ett ljud berörs i landstingets förslag. På mig verkar det som att landstinget därmed tror sig stå över lagen.

Thomas Flodin skräder inte orden när han kommenterar landstingets besparingsförslag.
– Genom att strypa all anställning och utbildning av läkare kommer man att skapa en framtida läkarbrist av gigantiska mått. Det är skrämmande att landstinget sätter en kortsiktig budgetsanering så i fokus att man totalt tappar vett och balans.

Thomas Flodin är också orolig att förslaget kommer att leda till att yngre läkare nu flyr Stockholm.
– Det tar minst fem år att bli färdig specialist. Genom att införa ett utbildningsstopp kommer de som annars skulle vilja arbeta inom landstinget naturligtvis att söka anställning på annat håll. Ett utbildningsstopp är ett entydigt besked till de som nu studerar på KI: Räkna inte med arbete i landstinget!

– Med den läkarbrist som kan förutses som ett brev på posten skapar landstinget därmed med berått mod en situation där det kommer att bli svårt att upprätthålla säkerhet och kvalitet i vården. Och läkarbrist betyder bara en sak: längre vårdköer, säger Thomas Flodin.

– Samtidigt ställer landstinget de kvalificerade personer som redan idag är inne i systemet på bar backe. De som nu gör sin allmäntjänstgöring kommer inte att kunna få bli specialister. De som går specilistutbilning kommer inte att få arbete som läkare.

– Det finns alltså två grupper som drabbas av landstingets spariver: först och främst patienterna som ånyo kommer att behöva finna sig att stå i de oändliga vårdköerna men också de personer som sett läkaryrket som sin framtida uppgift och gärning, menar en upprörd Thomas Flodin.
Stockholms läkarförening kommer nu att uppmana alla läkare att inte arbeta mer än vad arbetstidslagen säger.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera