Nyhetsarkiv

Ännu en manifestation mot nedmonteringen av akutsjukvården i norr

Vi vill behålla samtliga tre akutsjukhus i länet – och vi tänker inte ge oss! Det var budskapet när föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus arrangerade en stor manifestation i helgen.

Först tågade manifestationen bestående av omkring 2000 personer gemensamt från Fjällräven Center till stora torget i Örnsköldsvik. Därefter hölls flera tal av bland andra Leif Ehlin från Läkarföreningen. Och temat bland talarna var tydligt; man tänker inte ge sig utan vill ha kvar tre kompletta akutsjukhus i länet med allt vad det innebär – det vill säga akutkirurgi, akutortopedi, akutmedicin, IVA, röntgen, labb, BB, förlossning, barnklinik, kvinnoklinik och dialys.

Manifestationen är den femte i ordningen för att rädda sjukvården i länet under en tvåårsperiod, berättar Katarina Hägg, ordförande i Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus.

– Jag är väldigt nöjd med helgens manifestation. Vi hade väldigt bra talare. Det var både politiker, patienter och läkare och även representanter från företag och industri. Vi fick med hela spektrat, säger hon.

Upplever du att beslutsfattarna lyssnar på er?

– Ja, det tycker jag – politikerna blir medvetna om vad vi gör. Det är ett bra sätt att nå fram och visa att vi verkligen vill ha kvar vår akutsjukvård. Imorgon tas beslutet om Sollefteå och jag hoppas att de fattar rätt beslut.

Vilka är era farhågor om man trots allt avvecklar akutsjukvården i Sollefteå?

– Vården i Sundsvall är helt enkelt inte dimensionerad för det. Det är inte bara vi utan även de i Medelpad som får stryka på foten om det blir så. Det är inte patientsäkert. Vi har redan patienter som tvingas åka 22,5 mil i taxi, till exempel en av patienterna som talade under manifestationen. För henne tog det 50 timmar från det att hon fick diagnosen blindtarmsinflammation tills dess att hon blev opererad. Det är inte försvarbart att skicka folk kors och tvärs och låta dem bli bedömda på ett ställe och behandlade på ett annat. Ibland skylls det på brist på doktorer och ibland på brist på sköterskor. Men vi tänker inte ge oss! Vi kommer att fortsätta kämpa!

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas att våra manifestationer leder till att framför allt våra styrande politiker får upp ögonen och inte bara tror på det tjänstemännen säger efter att ha suttit i sin lilla skrubb och kommit fram till felaktiga saker. Vi vill att de ska lyssna på vad  professionen och patienterna berättar från verkligheten i stället.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera