Nyhetsarkiv

Ännu en fuskanklagelse mot Macchiarini

Paolo Macchiarini anklagas nu för ytterligare ett fall av forskningsfusk. Den här gången rör det sig  om en fyra år gammal posterpresentation. Det är två av de tidigare visselblåsarna som nu lämnat in en anmälan till KI:s vikarierande rektor, rapporterar Dagens Medicin.  

Utöver den hårt kritiserade artikeln i The Lancet, som beskriver den första transplantationen av en syntetisk luftstrupe på Karolinska, har det inte hittats några liknande redogörelser för de efterföljande luftstrupsoperationerna i vetenskapliga sammanhang. Men nu har en fyra år gammal posterpresentation hittats som beskriver användningen av plaststrupar av nanofiber. Den visar bilder som ska visa resultat för den amerikanske man som var den andra patienten att få en syntetisk strupe på Karolinska universitetssjukhuset. När det gäller en bild skriver Macchiarini och de två övriga författarna att den visar hur det börjat växa blodkärl och vävnad runt den syntetiska luftstrupen, vilket enligt anmälarna är förfalskade data.

KI bekräftar till Dagens Medicin att man tagit emot en anmälan som man nu skickat ut för ett yttrande till de tre aktuella forskarna. Bland dessa är en av dem en medarbetare på det amerikanska företag som tagit fram den plaststrupe som använts. KI kommer sedan att be Centrala etikprövningsnämnden om ett yttrande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera