Ännu en av Macchiarinis struppatienter avliden

Den sista av de struppatienter som kirurgen Paolo Macchiarini opererade i Sverige har avlidit, det rapporterar SVT Nyheter.

Patienten var den femte som fick en plaststrupe inopererad av kirurgen Paolo Macchiarini. Den 26-åriga kvinnans pappa bekräftade på Facebook att hon avlidit på ett sjukhus i USA. Under våren 2016 genomgick hon en stor transplantation där ena lungan, matstrupen och luftstrupen byttes ut. På grund av komplikationer tvingades man ta bort den inopererade matstrupen igen.

”Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till Yesim Cetirs familj efter att ha fått höra om hennes död”, skriver Paolo Macchiarini i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm. Också att det naturligtvis skulle ”vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick”.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd