Ännu en av Macchiarinis struppatienter avliden

Den sista av de struppatienter som kirurgen Paolo Macchiarini opererade i Sverige har avlidit, det rapporterar SVT Nyheter.

Patienten var den femte som fick en plaststrupe inopererad av kirurgen Paolo Macchiarini. Den 26-åriga kvinnans pappa bekräftade på Facebook att hon avlidit på ett sjukhus i USA. Under våren 2016 genomgick hon en stor transplantation där ena lungan, matstrupen och luftstrupen byttes ut. På grund av komplikationer tvingades man ta bort den inopererade matstrupen igen.

”Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till Yesim Cetirs familj efter att ha fått höra om hennes död”, skriver Paolo Macchiarini i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm. Också att det naturligtvis skulle ”vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick”.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården