Ännu en av Macchiarinis struppatienter avliden

Den sista av de struppatienter som kirurgen Paolo Macchiarini opererade i Sverige har avlidit, det rapporterar SVT Nyheter.

Patienten var den femte som fick en plaststrupe inopererad av kirurgen Paolo Macchiarini. Den 26-åriga kvinnans pappa bekräftade på Facebook att hon avlidit på ett sjukhus i USA. Under våren 2016 genomgick hon en stor transplantation där ena lungan, matstrupen och luftstrupen byttes ut. På grund av komplikationer tvingades man ta bort den inopererade matstrupen igen.

”Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till Yesim Cetirs familj efter att ha fått höra om hennes död”, skriver Paolo Macchiarini i en kommentar till SVT Nyheter Stockholm. Också att det naturligtvis skulle ”vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick”.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen