Nyhet

Anders Valentin redo för Svergies VM-premiär

Fotbolls-VM kickade igång under torsdagen och landslagsläkaren och överläkaren i ortopedi, Anders Valentin, är på plats i Ryssland. Inför Sverigematchen på måndag har han fullt upp och arbetar långt in på nätterna. – Det blir långa dagar, men man ska inte klaga för det är roligt, säger Anders Valentin.

I 20 år har han varit landslagsläkare för Sveriges herrlandslag i fotboll och sedan i tisdags är han på plats i ryska Gelendzjik tillsammans med laget. Arbetspassen som väntar är långa och pågår ofta fram till midnatt, men det har överläkaren i ortopedi inget emot.

– Det blir långa dagar, men man ska inte klaga, för det är roligt, säger Anders Valentin.

Allt från småskavanker till förkylningssymtom hamnar på Valentins bord. Mycket går ut på att göra bedömningar och ställa diagnos av allt mellan himmel och jord.

– Man får vara väldigt mycket allmänläkare här, men också ortoped.

Som mest är de fem vårdpersonal som hjälps åt att hålla koll på landslagets hälsa. Allt från vätskebalans, psykiskt välmående och fysisk belastning ses över regelbundet. GPS-sändare på varje spelare berättar för sjukvårdspersonalen hur mycket de belastas och om de behöver trappa ned tempot.

– Man får inte träna slut på dem inför matchen, säger Valentin.

Under måndagens premiärmatch i VM  har sjukvårdsteamet en plan redo för hur de ska agerar när en spelare skadar sig. Oftast är det naprapaten och sjukgymnasten som springer in på planen. Men ser det allvarligt ut är det dags för Valentin att lägga benen på ryggen.

– Jag springer in om det är skalltrauma till exempel, eller om det helt enkelt ser allvarligt ut. Och måste någon spelare ut från planen, då har vi en plan för det också.

Vilken form skulle du säga att landslaget är i? 

– Mycket bra form skulle jag vilja säga, både fysiskt och mentalt. Förberedelserna har flutit på, stämningen och boendet är bra. Det finns ingenting att klaga på, så nu kan vi inte skylla ifrån oss, säger Anders Valentin som låter nöjd och självsäker inför måndagens prestationer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera