Allt klart för professionsmiljard till vården

Folkhälsominister, Sjukvårdsminister och Idrottsminister Gabriel Wikström.
Lena Micko, ordförande SKL.

Landstingen får dela på 950 miljoner kronor och 50 miljoner kronor används för stöd-utvecklings- och uppföljningsarbete på nationell nivå. Det är vad som kommer hända med den så kallade ”professionsmiljarden” som ska stärka kompetensförsörjningen inom vården. Staten och SKL har nu kommit överens om hur satsningen ska se ut.

Överenskommelsen riktar in sig på tre områden. It-stöd och processer för att förenkla administrationen och ge bättre information. Smartare användning av medarbetarnas kompetens samt stöd till planering av långsiktig kompetensförsörjning.

”Nu gör vi en gemensam insats tillsammans med landstingen för att förbättra kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Genom det kan vi göra vården ännu bättre, mer jämlik och med fokus på patienterna” säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström i en kommentar.

”Den här satsningen kommer att bidra till att patienterna kan bli mer delaktiga i sin vård och för vårdpersonalen kan det ge bättre förutsättningar att utföra sitt arbete” säger Lena Micko, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka