Alliansen vill upphandla ett till akutsjukhus

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Alliansen i Stockholms läns landsting förbereder för upphandling av ännu ett akutsjukhus i Stockholm. Det skriver hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) i Dagens Samhälle idag.

Anna Starbrink skriver att Alliansen nu förbereder en upphandling som ska kunna genomföras nästa mandatperiod. I dag finns det två akutsjukhus i landet som drivs av någon annan än landstingen. Det är Capio St Görans i Stockholm och Bollnäs sjukhus. När nu Alliansen i Stockholms läns landsting öppnar för att upphandla ännu ett akutsjukhus hänvisar Anna Starbrink till jämförelser som gjorts mellan St Görans, Danderyd och Södersjukhuset. Resultaten ska där ha varit likartade mellan de tre sjukhusen, men där den stora skillnaden ska ha legat i produktionen. Kostnaden för vård på St Görans låg generellt 2-6 procent lägre än de andra sjukhusen, skriver Starbrink.

”Ett akutsjukhus i privat regi är inget mål i sig. Målet är alltid den bästa möjliga vården för patienterna. För patienten som behöver vård spelar det nog mindre roll vem som driver sjukhuset – det viktiga är att få rätt vård, i tid, och helst i en trevlig miljö där också personalen trivs. Vi vill ta hjälp av fler vårdgivare som kan få vårdens resurser att räcka till fler patienter. Och vi ser gärna att landstinget får ännu mer konkurrens som arbetsgivare!” skriver Starbrink.

Den politiska oppositionen lät inte vänta med sig att förkasta planerna. Socialdemokraterna meddelade att ännu en privatisering inte är någon lösning på vårdkrisen. Socialdemokraterna vill se bättre arbetsvillkor för att att kunna behålla och rekrytera personal och lätta på vårdplatsbristen.

– Det är positivt att S:t Görans sjukhus fungerar bra och har arbetsmetoder som fler sjukhus kan lära av. Men för att kostnaderna ska minska och personalen få drägligare arbetssituation på alla akutmottagningar, så krävs politiskt ansvar för förbättringar av hela akutsjukvården. Det finns en gammal övertro på att ytterligare privatiseringar ska stå för lösningen på alla sjukvårdens problem när landstinget istället behöver nya satsningar på personal och patienter, säger Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd i en kommentar.

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen