Nyhetsarkiv

Akutläkarsatsning i Enköping har havererat

Satsningen på akutläkare vid Enköpings lasarett har långt ifrån gått den väg man hoppats på. Ingen av de ST-läkare eller den enda färdiga akutläkare som fanns på sjukhuset är längre kvar, det rapporterar Läkartidningen.

Enligt Läkartidningen har akutläkarsatsningen på Lasarettet i Enköping havererat och målet på att anställa sex till sju akutläkare på akutmottagningen har inte kunnat uppnås. Faktum är att de ST-läkarna som tidigare fanns en efter en har sagt upp sig eller bytt inriktning. Tidningen har pratat med Peter Glans, den enda färdiga akutläkaren på sjukhuset, som säger att han inte ”jobbat en enda minut som akutläkare” och han har därför valt att säga upp sig för att börja arbeta på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Arbetsledningen visste inte riktigt vad de ville och sjukhusledningen hade inte tänkt igenom det hela, säger han till Läkartidningen.

Han menar också att det inte går att utbilda ST-läkare inom en kliniks befintliga budget utan att politikerna måste skjuta till pengar.

Läkartidningen har också pratat med Arin Malkomian, ordförande i Svensk förening för akutsjukvård (Swesem), som säger att satsningar på akutläkare måste fattas i sjukhusledningen.

– Hela sjukhuset – och alla kliniker – måste vara med på det och veta vad det innebär. Man måste förstå att det krävs pengar och tid. Annars finns risken att det slutar med att akutläkare slutar och verksamheten inte fungerar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera