Nyhetsarkiv

Akutkirurgin i Sollefteå stängd till november

Sommarstängningen av den akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus kommer att fortsätta in i november. Det meddelade sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson idag, ett beslut som fick stor kritik från personalen. Orsaken är samma som när sommarstängningen infördes, att man inte lyckats rekrytera kompetent personal.

Personalen på Sollefteå sjukhus fick beskedet om en fortsatt stängning av akutkirurgin på ett möte idag. Bland annat SVT som närvarade på mötet rapporterar om en upprörd stämning, och att många såg beslutet som en del av en medveten nedmontering av Sollefteå sjukhus.

Enligt sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson fortsätter man dock att leta personal.

– Vi ska fortsätta rekrytera, men när det gäller specialister vet jag hur svårt det är och det gäller även sjuksköterskor, säger hon till Sjukhusläkaren.

För att kunna öppna akutkirurgin i Sollefteå igen, beräknar Nina Fållbäck Svensson att det krävs runt 10 nya sjuksköterskor och två bakjourskompetenta kirurger. Men det beslut som meddelades idag innebär att akutkirurgin hålls stängd fram tills den 20 november. Samtidigt pågår just nu en utredning om den akuta kirurgins framtid i Sollefteå. Den ska vara klar i slutet av oktober och kan sedan bli grund för ett politiskt beslut. Den akuta ortopedin i Sollefteå har redan flyttats till Örnsköldsvik.

Det som står klart redan nu är dock att det finns ett väldigt lågt förtroende för sjukhusledningen hos personalen på Sollefteå sjukhus. Det är ett faktum som Nina Fållbäck Svensson är väl medveten om.

– Det är så tråkigt att medarbetarna tror att vi har en dold agenda. Jag kan inte annat än bedyra att det inte är så, men man litar inte på våra ord och det är väldigt tråkigt. Det här beslutet var vi tvungna att ta snabbt, men nu ska vi också lägga upp en plan för kommunikation, säger hon.

Sedan ett drygt år sedan finns en hårt kritiserad organisation med länskliniker inom landstinget Västernorrland. I en intervju tidigare i somras sa Ångermanlands läkarförenings ordförande Bo-Göran Widman att systemet med länskliniker orsakat den personalflykt som skett från sjukhuset.

– Problemet är att du måste ha chefer nära verksamheten och som månar om verksamheten. Du kan inte ha en länschef som är länschef för tre enheter och struntar i två av dem, sa han då.

Nina Fållbäck Svensson känner till även den kritiken, men tycker grundidén fungerar.

– Jag tycker att tanken med länskliniker är god, eftersom man eftersträvar en likvärdig vård. Men organisationen är väldigt ny, och den är ett politiskt beslut som vi måste jobba utgående ifrån.

De Sollefteåpatienter som behövt akut kirurgi har under sommaren flyttats till Sundsvall i stället, vilket lett till en del överbeläggningar och stress för personalen.

Vad gör ni för att klara av situationen i Sundsvall?

– Det är bara så att vi måste hantera det. Det kan bli tufft med vårdplatser och beläggningsgraden, men vi kan inte göra på så många andra sätt, säger Nina Fållbäck Svensson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera