Nyhetsarkiv

Förening vill ta över Sollefteå sjukhus

Trots protester togs beslutet att avveckla akutkirurgin i Sollefteå. Nu erbjuder sig den ekonomiska föreningen ”Vård och Omsorg i Norrland” att ta över Sollefteå sjukhus. Samtidigt pågår en ockupation i protest mot stängningen av BB.

– I måndags ( 23:e januari) skickade vi in vårt erbjudande till landstinget, där vi även bjöd in landstinget att bli delägare i den ekonomiska föreningen, säger Stefan Kanerva, ordförande för aktionsgruppen ”Ådalen reser sig”, till SVT Nyheter.

Vidare säger han till SVT Nyheter att man inom den ekonomiska föreningen både har ”kompetensen och ekonomin” att driva ett sjukhus.

Landstingsrådet Erik Lövgren (S) ställer sig dock tveksam till detta.

– Om ett stort landsting har svårt att klara åtagandet, vilka är då möjligheterna för en ekonomisk förening att klara ekonomin, säger han till SVT Nyheter.

Bo-Göran Widman, ordförande för Ångermanlands läkarförening samt Sjukhusläkarna Ångermanland, säger till Läkartidningen att han ställer sig positiv till erbjudandet.

– Om landstinget går med på ett övertagande så tror jag säkert att den här gruppen kan driva det. Men kruxet är väl att få landstinget att gå med på det, säger han till Läkartidningen.

Inför beslutet samlades runt 2 000 personer i Örnsköldsvik för att gemensamt protestera mot avvecklingen av akutsjukvården i norr, vilket Sjukhusläkaren tidigare rapporterat om.

Sedan i måndags kväll pågår det en ockupation av Sollefteå sjukhus. Enligt P4 Västernorrland innebär det att personer kommer att vistas i huvudentrén som protest mot att BB stängs idag den 31 januari.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera