Aktionsgrupp vill att Löfven sätter press på Etiopien
Hur många dagar skall passera innan det politiska Sverige tar krafttag mot Etiopien? Den frågan ställer Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa i ett brev till statsminister Stefan Löfven.
Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa, har via Hudiksvallsläkaren och politikern Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP), skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven med krav på att regeringen ska agera kraftfullare för den fängslade läkaren Fikru Marus sak.
»Vi har förståelse för att svenska regeringen inte kan styra rättsprocessen i Etiopien. Dock kan och bör regeringen ha synpunkter på själva hanteringen av rättsprocessen. Det är högst rimligt att regeringen kräver att den kränkande behandling en svensk medborgare och biståndsarbetare länge utsatts för äntligen får ett slut.«
I september har Fikru Maru har suttit frihetsberövad i det ökända Kality-fängelset i Addis-Abeba i 850 dagar. Först tog det fem månader innan han ens fick veta vad han var anklagad för. Sedan tog det ytterligare ett och ett halvt år innan rättegångsförhandlingar hölls i mars i år. Eftersom inget framkom som tydde på att han hade begått något brott begärde hans advokater då att domstolen skulle försätta deras klient på fri fot. Därefter har Fikru Maru och hans familj återigen väntat och väntat på besked som nu skjutits upp sammanlagt nio gånger.
Vid midsommar överlät domstolen frågan till parlamentet, eftersom det var osäkert vem som hade mandat att fatta beslut om att lägga ned fallet. Enligt Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa gav ett parlamentsorgan under sommaren domstolen besked om att en ny lag skulle kunna tillämpas retroaktivt. Detta borde innebära att Fikru Marus förseelse i tullen 2010 aldrig skulle ha lett till åtal. Trots det kom inget svar i frågan om Fikru Marus frihet i slutet av sommaren som utlovats, utan nu är det den 20 oktober som gäller.
Under våren och sommaren har Stefan Löfven besökt Addis Abeba vid två tillfällen. Först vid ett möte med Afrikanska unionen, sedan i samband med FN:s biståndskonferens. Vid åtminstone det första mötet tog statsministern upp Fikru Marus fall med den politiska ledningen i Etiopien. Men det har hittills inte haft någon märkbar effekt för Fikru Maru. Aktionsgruppen undrar om regeringen har övervägt att dra in biståndet till Etiopien så länge man håller en svensk medborgare och biståndsarbetare frihetsberövad utan rättslig grund.
I brevet jämför aktionsgruppen med de 438 dagar som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade och frågar statsministern hur många dagar som ska passera innan det politiska Sverige tar krafttag mot Etiopien denna gång. Gruppen tror att om Stefan Löfven vid något av besöken i Etiopen hade passat på att ansöka om besökstillstånd hos Fikru Maru, skulle det skulle varit strategiskt och effektfullt på samma sätt som dåvarande utrikesministern Carl Bildts besök hos de fängslade journalisterna. Aktionsgruppen tror att det besöket och att dåvarande statsministern tog upp deras fall på EU-nivå bidrog det till att de till sist blev benådade i domstolen.